Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Poklicna tržnica na Osnovni šoli Horjul

Horjul, 18. november – Osnovna šola Horjul je bila tistega ponedeljka polna mladostne vedoželjnosti in razigranosti, v njej se je namreč odvijala Poklicna tržnica, na kateri je sodelovalo kar trideset srednjih šol in štiri osnovne šole (OŠ Brezovica, OŠ Dobrova, OŠ Horjul in OŠ Polhov Gradec).
Zavedanje, da je odločitev o izbiri srednje šole zelo pomembna za vsakega osnovnošolca, saj ne vpliva le na nadaljnja leta šolanja, ampak pogosto kroji življenje posameznika kar večino njegove delovne dobe, je tisto, kar je po besedah ravnatelja Primoža Garafola v vodstvu Osnovne šole Horjul spodbudilo razmišljanje, iz katerega je vzklila ideja o nekoliko drugačni izvedbi informativnega dne za horjulske osnovnošolce. Na osnovno šolo so povabili predstavnike različnih srednjih šol, ki so devetošolcem neposredno predstavili njihove programe, način dela, šolske in obšolske dejavnosti ter druge zanimivosti in posebnosti. Ideja, ki so jo prvič izvedli v lanskem letu, je presegla pričakovanja. Sledila je le še odločitev o vsakoletni izvedbi Poklicne tržnice.

Ravnatelj Primož Garafol idejo opisuje tako: "Lani se je porodila zamisel, da bi na OŠ Horjul povabili različne srednje šole, ki bi se predstavile devetošolcem. Ker je bil odziv učencev in staršev pozitiven, smo se odločili, da s takšnim načinom nadaljujemo. Tako smo v ponedeljek, 18. 11. 2013, na Osnovni šoli Horjul znova pripravili predstavitev srednjih šol. Med seboj smo se letos povezale sosednje šole (Polhov Gradec, Dobrova, Brezovica in Horjul) ter skupaj pripravile Poklicno tržnico." Povabilu za predstavitev na Poklicni tržnici se je odzvalo trideset srednjih šol z vsemi svojimi programi. Med predstavniki šol, poleg profesorjev so jih predstavljali tudi dijaki, ter med bodočimi srednješolci in njihovimi starši je potekala izmenjava podatkov, informacij, vtisov. Med vrvežem, ki je nastal med stojnicami, so si obiskovalci lahko ogledali praktične predstavitve, okusili ali preizkusili izdelke, dobili dodatne informacije v publikacijah ali prejeli odgovore na vprašanja. Tako profesorji kot dijaki srednjih šol so devetošolcem prisluhnili in jim posredovali vse informacije, ki so jih želeli.

Da je pristop k projektu res pravi in blizu tako staršem in učencem kot učiteljem, profesorjem in dijakom, se je pokazalo z letošnjo odlično udeležbo. Zadovoljstvo je bilo čutiti na vseh straneh, tudi na strani ravnatelja, ki je ob tem dejal: "Srednjih šol je bilo veliko, še posebej pa me veseli, da so te predstavitve dosegle svoj namen in svoje bodoče dijake; obisk učencev in njihovih staršev je bil namreč zelo številčen, kar je potrdilo ustreznost in zaželenost tovrstnega načina. Dogodek je bil zelo živahen in želim, da bi se takšna predstavitev nadaljevala tudi v prihodnjem šolskem letu. Prepričan sem, da tovrsten prikaz programov učinkovito dosega posameznike in jim srednješolske programe tudi bolje predstavi. Zagotovo so učenci in njihovi starši dobili veliko koristnih informacij in bo izbira nadaljnje poti za marsikoga lažja."

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi