Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Bučijada

Jesen nam v vrtcu s svojo polno košaro dobrot ponuja veliko možnosti za pridobivanje novih izkušenj in spoznanj. Sprehodimo se do zelenjavnih vrtov, spoznavamo nove sadeže, ki se kažejo med listjem sadnega drevja, iz bodečih ježic izbrskamo plodove, ki nas kmalu zatem kuhani in pečeni vabijo, ko mamljivo zadišijo.
V oktobru vsako leto tradicionalno praznujemo jesen z dejavnostmi, ki potekajo v okviru bučijade. Spomnili smo se na pridelke najrazličnejših oblik in barv, na tiste najmanjše, ki so že na pogled čudoviti, tiste malo večje, iz katerih smo pripravili slastne jedi, in tiste največje, v kateri prebiva miška in mogoče v svoj dom sprejme še kakšnega mimoidočega radovedneža.

Otroci so v vrtec prinesli buče, vsak svojo. Ogledovali smo jih ter jih občudovali. Buče so zanimive, saj so različnih oblik, barv in velikosti, kakšna je lahko tudi zelo, zelo težka. Ugotovili smo, da zrastejo na polju, jih šteli, razvrščali, prenašali, kotalili ... Tekom tedna smo se v skupinah preizkusili v bučni kulinariki, prav iz vsake igralnice se je širil mamljiv vonj jedi iz buč. Otroci so se seznanili s pripravo bučnega zavitka, bučnih palačink, še posebej slastne so bile popečene bučke. Najboljša pa je bila »juha, ki iz buč se skuha«.
Spretno smo se lotili izdelovanja izdelkov iz buč. Navdušeno smo jih dolbli, pri čemer nismo pozabili na bučne peške, ki smo jih posušili. Izdelke smo odnesli na zelenico pred vrtec, kjer smo jih razstavili. V četrtek zvečer smo skupaj s starši prižigali svečke v razstavljenih izdelkih, ki smo jih izdelovali tekom celega tedna, nekateri v vrtcu, drugi pa tudi doma. Čeprav nam je dež hotel malo »ponagajati«, nas ni pregnal pri občudovanju oživelih izdelkov. Veliko otrok si je razstavo skupaj s starši ogledalo še dan ali dva pozneje. Ker nismo želeli, da buče po koncu razstave pristanejo v zabojniku za odpadke, smo jih namenili za hrano živalim.

Bučijado smo zaključili z lutkovno predstavo Razbita buča na terasah pred igralnicami oziroma v »gledališču na prostem«. Otroci so se predstave razveselili in si jo z zanimanjem ogledali.
Zahvaljujemo se vsem staršem, ki ste prispevali buče, saj ste nam s tem pomagali pri izvedbi bučijade.

Tjaša Janša

Oglejte si tudi