Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Na Spomladanskem sejmu letos nič kaj pomladno

Horjul, 17. marec – Kot je že nekaj let zapored v navadi, Turistično društvo Horjul zadnjo nedeljo pred cvetno na Občinskem trgu pripravi Spomladanski sejem, na katerem se zberejo domačini in razstavljavci najrazličnejših izdelkov in mojstrovin ter domačih dobrot iz bližnje in daljne okolice.
Čeprav naj bi bila koledarska pomlad tik pred vrati, vreme to nedeljo ni bilo nič kaj pomladno razpoloženo. Toda vzdušje na Občinskem trgu, kjer je v organizaciji Turističnega društva Horjul potekal vsakoletni Spomladanski sejem, je bilo živahno – povsem pomladansko.

Na prizorišču je bilo pestro posebno dopoldne, ko je nebo na Občinskim trgom še čakalo s pošiljko dežja. Zbralo se je lepo število razstavljavcev in obiskovalcev. Kar lep del stojnic je bil tokrat v znamenju prihajajoče cvetne nedelje in velike noči. Med ponudbo so bile oljke, butarice, velikonočne voščilnice, pletene košare, suhe mesnine, domač kmečki kruh, potice, sadje in še marsikaj, kar bi lahko dali v košaro za sobotni žegen. Poleg teh dobrot in izdelkov pa so bile tudi tokrat na ogled stojnice z unikatnimi izdelki okoliških ustvarjalk – pleteninami in drugimi oblačili, nakitom, lesenimi in glinenimi posodami, suho robo in drugim. V sklopu sejma je bilo poskrbljeno tudi za otroke; zanje so organizirali delavnice, na katerih so otroci skupaj z učenkami OŠ Horjul izdelovali rože iz papirja in kokoške iz sena. Kot po navadi pa se je tudi tokrat največ obiskovalcev gnetlo okoli stojnice, kjer se je točila pijača in so se pekle palačinke. A vreme ni zdržalo, popoldne je kmalu poškropilo. Nekateri razstavljavci so se prve plohice ustrašili in pospravili svojo izložbo ter jo popihali domov na toplo, drugi so hitro zavzeli mesto na suhem, v preddverju občinske stavbe, ter svojo stojnico prestavili tja, nekateri pa so pogumno vedrili na prostem. Vreme je prekrižalo načrte tudi organizatorju, saj ni mogel izpeljati načrtovanega programa. Toda nič ni zmotilo ljudskih pevk, ki delujejo v okviru KD Domžale in jih vodi Mara Vilar. Te so zapele nekaj pesmi iz zakladnice slovenskih ljudskih, k prepevanju pa povabile tudi obiskovalce sejma.

Spomladanski sejem je bil tudi letos priložnost za ogled, nakup, pokušino domačih izdelkov in pridelkov horjulskih občanov ter okoliških stojničarjev, poleg tega pa je povsem primeren kraj za druženje in kramljanje, za kar si vse premalokrat vzamemo čas.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi