Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
7°C
NED.
23°C
7°C
Oceni objavo

Konjeniški praznik na Vrzdencu

Vrzdenec, 26. december – Dan po božiču, na štefanovo, je bil tudi letos za lastnike in ljubitelje konj, posebno pa za člane Konjeniškega društva Zelena dolina pravi praznik.
Včasih so imeli konji v vsakdanjem življenju veliko pomembnejšo vlogo kot danes, saj je konj lastniku pomenil vir preživetja. Zdravje konj je bilo zato zelo pomembno. Tako se je ob koncu 18. stoletja oblikoval običaj, da so za priprošnjo za srečo in zdravje prosili prav sv. Štefana, zavetnika konj, konjarjev in dejavnosti, ki so povezane s konji. Legenda namreč pravi, da je sv. Štefan ukrotil divjega konja z molitvijo, s svojo močjo in z božjim blagoslovom. In prav zaradi tega se verniki sv. Štefanu še dandanes priporočajo, da bi varoval konje in tudi druge domače živali.

Običaj, ki še danes živi po mnogih koncih Slovenije, tudi na Vrzdencu, je blagoslov konj prav na praznik sv. Štefana. In tudi letos so se na parkirišču pred Zeleno dolino na Vrzdencu zbrali konji, konjske vprege, konjarji in ljubitelji konj ter opravili obred blagoslova konj, ki bo pripomogel k zdravju teh plemenitih živali. Nič kaj prijazno vreme doma očitno ni zadržalo nikogar, saj je bilo parkirišče lepo zapolnjeno s kopitarji, njihovimi lastniki, spremstvom in seveda obiskovalci. Ti so lahko opazovali lepo očiščene, urejene in celo okrašene konje različnih pasem. Še posebno so uživali otroci, ki so jim te nadvse prijazne in na pogled čudovite živali posebej blizu.

Prazniki so zelo pomembni in potrebni predvsem zaradi njihove vloge povezovanja, druženja in širjenja dobre volje, s katero lažje in preprosteje rešimo težave ter preživimo neprijetne trenutke, je v nagovoru dejal vrzdenški svetnik Robert Kranjec. Zahvalil se je konjeniškemu društvu za ohranjanje tradicije in mu zaželel uspešnega dela tudi v prihodnje. Letos so bili blagoslova deležni vsi; obiskovalci tistega od zgoraj, konjem in njihovim lastnikom pa ga je kot vsako leto podelil horjulski župnik Janez Smrekar. Nato pa je predsednik konjeniškega društva Tone Zdešar konjenike nagradil še s spominkom na letošnji blagoslov. Ob zaključku je Mojca Jazbar, ki je skozi povezovalni program navzoče seznanila z nekaterimi običaji in navadami štefanovega, povabila še k druženju po koncu prireditve.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi