Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Druženje z gasilsko mladino

Tako kot vsako leto je bil tudi letos oktober mesec požarne varnosti. V tem mesecu smo gasilci še posebno dejavni, predvsem na področju ozaveščanja ljudi o nevarnostih pred požarom, pregledov hidrantnega omrežja, gasilskih vaj ipd. Letos pa smo se horjulski gasilci posvetili tudi našim najmlajšim članom. Zadnje nedeljsko dopoldne v oktobru smo organizirali srečanje naše gasilske mladine. Kljub mrazu in vetru se je srečanja udeležilo 28 otrok, ki smo jih razdelili v tri skupine, in sicer pionirje, mladinke in mladince. Zanje smo pripravili tri vaje. Prva vaja je bilo spoznavanje gasilske opreme za gašenje notranjih požarov, druga vaja gašenje z vodo, tretja pa je bil gasilski poligon, na katerem so otroci preizkusili svoje tekmovalne sposobnosti.
Vsak otrok je tako lahko izvedel vse o delovanju in uporabi dihalnih aparatov. Najpogumnejši pa so jih lahko tudi preizkusili. Oblekli so se v gasilsko zaščitno jakno, na hrbet so si poveznili jeklenko, si nadeli podkapo, masko in čelado ter se tako za trenutek vživeli v pravega gasilca.

Pri gašenju z vodo so mladinci najprej s pomočjo gasilcev napeljali cevovod od hidranta do gasilske cisterne GVC 24/50, nato iz cisterne do trojaka in od tam naprej izvedli še dva napada. Ob tem so lahko občutili moč vode oz. njenega pritiska v cevi, tako da je bil pri tem vedno prisoten gasilec, saj bi otroke, sploh pionirje, sicer obvladala cev kar sama. Po vaji so ugotovili, da bodo morali pojesti še kar nekaj žgancev, da bodo lahko sami obvladali cev.

Pri tretji vaji pa so tekmovali v skupini po dva ali trije in tisti z najhitrejšim časom so na koncu prejeli leseno medaljo. Mladinci in mladinke so morali na začetku vaje najprej odpeti nosilec C-cevi in to spojiti na fiksno spojko, jo nato razvleči do trojaka in tudi tam spojiti. »Tekmovanje« so nadaljevali s skokom čez oviro, hojo po gredi, na koncu pa so morali z vedrovko zbiti tarčo. Ko je ta padla na tla, so lahko stekli do gasilskih škornjev in hlač, katere so morali čim hitreje obuti in obleči, nato pa v popolni gasilski obleki nadaljevati tekmovanje po isti poti nazaj. Čas se je ustavil, ko je bila cev zvita in speta z nosilcem in sta oba tekmovalca oz. vsi trije prečkali ciljno črto.

Po prilagojeni progi so tekmovali tudi pionirji. Čeprav sta dva pionirja prišla na cilj z najhitrejšim časom, sta želela rezultat razveljaviti in tekmovati še enkrat. Žal pa se jima to ni obrestovalo, saj sta rezultat močno poslabšala, tako da sta na koncu ostala brez medalje.  

Ob 11.30 smo se z Metrelovega parkirišča odpravili na toplo v gasilski dom, kjer smo opoldne dočakali okusno kosilo iz gostilne Pr' Kozinc.

Glede na nasmejane obraze otrok upam, da bomo vse skupaj še kdaj ponovili. Z malo truda in veliko dobre volje se namreč zelo hitro organizira tak dogodek in razveseli otroke. Ob tem pa se še enkrat zahvaljujem vsem sodelujočim, da so pomagali pri izvedbi mladinskega srečanja.

 

Mentorica

Špela Zdešar

Oglejte si tudi