Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Zbirajo se predlogi in pripombe

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor (MzIP) pripravlja državni prostorski načrt (DPN), ki bo zajemal načrt poteka prenosnega plinovoda M3/1 Kalce–Vodice ter načrt prehoda omrežja z napetostnega nivoja 220 kV na 400 kV od Beričevega do Divače. Poteka obeh vodov bosta prečkala tudi del območja Občine Horjul, zato je od začetka novembra do začetka decembra gradivo na razpolago v pregled in dopolnitev.

Prenosni plinovod M3/1 Kalce–Vodice, ki se načrtuje, bo v celoti zaokrožil neposredno interkonekcijo italijanskega prenosnega omrežja z avstrijskim in hrvaškim prek ozemlja Slovenije. Potekal bo vzporedno z obstoječim prenosnim plinovodom M3 Vodice–Šempeter pri Gorici, ki je bil zgrajen leta 1978 za prenos zemeljskega plina do osrednje Slovenije in še z izgradnjo vzporednih plinovodov M1/1 Ceršak–Rogatec ter M2/1 Rogatec–Vodice.

 

Načrt prehoda z 220 kV na 400 kV napetostnega nivoja bo omogočil povečanje prenosnih zmogljivosti elektroenergetskih povezav med proizvodnimi in potrošnimi območji znotraj države. Ta posodobitev prenosnih zmogljivosti omrežja bo omogočila zagotavljanje dodatnih prenosnih zmogljivosti s sosednjimi elektroenergetskimi sistemi. Načrt daljnovoda od Beričevega do Divače ponuja dve različici, in sicer naj bi trasa potekala po severni oziroma južni strani. Severna različica predvideva, da se obstoječi daljnovod z napetostjo 220 kV na odseku Beričevo–Kleče–Divača nadomesti z novim, dvosistemskim daljnovodom z napetostjo 400 kV. Južna različica pa predvideva zgraditev dvosistemskega daljnovoda z napetostjo 400 kV vzporedno z že obstoječim daljnovodom (400 kV) na odseku Beričevo–Divača, poleg tega pa se vzanka RTP Kleče v daljnovod 2 x 400 kV Beričevo–Okroglo. Obstoječi daljnovod na odseku Beričevo–Kleče–Divača z napetostjo 220 kV pa naj bi se po tej različici porušil.

 

Državni prostorski načrt je torej v pripravi oziroma osnutku. Ta že vključuje in upošteva smernice, analize, študije, prav tako je izdelano okoljsko poročilo. Osnutek DPN je torej v fazi umeščanja v prostor, ko se vključita občina in javnost. Javna razgrnitev osnutka DPN, skupaj s strokovnimi podlagami in okoljskim poročilom, je v začetku novembra že potekala v prostoru občine. Časa za ogled in podajo mnenj, predlogov in pripomb pa je še nekaj. Gradiva za oba projekta, tako prenosni plinovod kot daljnovod, bodo na ogled vse do 6. decembra 2013. Do tega datuma pa se bodo zbirali tudi pripombe in predlogi, ki jih lahko podate pisno na občino ali na Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Direktorat za prostor, Langusova ulica 4, Ljubljana, ali na elektronski naslov gp.mzip@gov.si.

Ker pa je interes koordinatorja MzIP in investitorja, da bosta oba projekta za lokalno okolje kar najbolj sprejemljiva, pripravljajo tudi javno obravnavo oziroma posvet, in sicer:

21. novembra ob 17. uri v prostoru Občine Horjul za projekt daljnovod Beričevo–Divača ter

25. novembra ob 16. uri prav tako v prostoru Občine Horjul za projekt plinovod M3/1 Kalce–Vodice.

 

Vse zbrane pripombe in predloge javnosti bo MzIP v roku 60 dni proučilo in do njih zavzelo stališče, ki ga bo objavilo na svoji spletni strani ter ga poslalo tangiranim občinam. Utemeljene predloge bodo smiselno upoštevali in na podlagi teh pripravili usklajen predlog DPN, ki ga bo nato sprejela Vlada RS. DPN bo šele nato ustrezna osnova za pripravo projektov za pridobitev gradbenega dovoljenja po predpisih o graditvi objektov, ki ga bo moral pridobiti investitor – podjetje Plinovodi, d. o. o., v primeru projekta prenosni plinovod M3/1 Kalce–Vodice ter javno podjetje Eles, d. o. o., v primeru projekta prehod Beričevo–Divača. V tej fazi bo investitor od vseh lastnikov zemljišč, po katerih naj bi potekala trasa voda, moral pridobiti soglasje oziroma podpis služnosti. Glede na to na ministrstvu težko predvidijo obdobje dejanskega izvajanja projektov, saj je to predvsem odvisno od hitrosti odvijanja postopkov, zato tudi svetujejo, naj se vsi vpleteni pozanimajo o poteku tokov ter predhodno podajo morebitne pripombe in dopolnitve.

 

Nadja Prosen Verbič 

Oglejte si tudi