Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Klobasa leta 2013

Pred tremi leti smo v Podolnici prvič organizirali tekmovanje za klobaso leta. Uspešnost in obiskanost prireditve sta botrovali nadaljevanju v lanskem in letošnjem letu, zato bi lahko rekli, da je tekmovanje postalo že kar tradicionalno.
V nedeljo, 17. februarja, smo se ob 14. uri v pričakovanju gurmanskih užitkov in dobre družbe zbrali v gasilskem domu v Podolnici. Letos smo v ocenjevanje dobili 12 klobas in prav toliko polkilogramskih hlebcev kruha. Zagotovili smo popolno anonimnost vzorcev; označili smo jih s šiframi, dobili pa so tudi zaporedno številko, ki je bila dodeljena naključno. Komisiji sta vzorce natančno analizirali ter jih ocenili skladno s Pravilnikom o ocenjevanju kakovosti klobas in kruha, ki ga je sprejelo Razvojno društvo Urh, Podolnica. Komisijo za najboljšo suho klobaso so sestavljali Izidor Smrtnik, Franc Žvokelj, Metod Smrtnik, Ciril Bizjan in Tone Škof, komisijo za najboljši kruh pa Marija Lešnjak, Nada Verbič, Barbara Žvokelj, Milena Smrtnik in Marinka Kozina. Obe komisiji sta ocenjevali zavzeto in strokovno, medtem ko smo imeli preostali priložnost pokusiti vse tekmovalne vzorce. Ob kozarčku rujnega se je med obiskovalci razvil sproščen, živahen pogovor, za dobro vzdušje pa so poskrbeli zvoki diatonične harmonike izpod prstov Neže Slovša in Francija Žvoklja. Za postrežbo, pokušino in pripravo vzorcev sta skrbela Joži Bizjan in Andraž Seliškar, ki sta spretno krmarila med komisijo in obiskovalci. Ob razglasitvi nagrajencev je bilo čutiti kar nekaj napetosti, ki pa se je kmalu sprostila v bučen aplavz letošnjima zmagovalcema. Nagrada za najboljšo klobaso leta 2013 je pripadla Pavlu Nagodetu, nagrada za najboljši kruh leta 2013 pa Mariji Žvokelj. Nagrajenke na razglasitvi ni bilo, zato je nagrado v njenem imenu prevzel soprog France. Po razglasitvi smo lahko zmagovalno klobaso in kruh pokusili ter delili svoje mnenje o izbranih izdelkih z drugimi. Druženje se je podaljšalo v večer, ko smo se dobre volje razkropili na svoje domove.

Veseli me, da Podolničani cenimo priložnosti, kot je ta, za utrjevanje medsebojnih vezi. Takšna povezanost lokalne skupnosti je danes redkost in zato velika dragocenost, ki jo je treba negovati in ohranjati vse leto.

Povezave

www.podolnica.si

Oglejte si tudi