Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

www.mojaobcina.si/horjul

V prejšnji številki Našega časopisa smo že pisali, da časopis postopoma prehaja v digitalno obliko. Tako smo pred slabim mesecem vzpostavili spletno stran www.mojaobcina.si/horjul, na kateri lahko preberete vse novice, ki so v časopisu, pa tudi številne druge, ki iz takšnega ali drugačnega razloga na koncu ne dobijo tiskane oblike. Nekateri članki iz časopisa imajo na spletni strani tudi več fotografij ali besedila, zato velja pokukati tudi tja, četudi ste članek že prebrali v Našem časopisu.

Toda to je le ena od mnogih prednosti te spletne strani. Ena od pomembnih lastnosti je tudi, da lahko prispevke na spletno stran »obešate« tudi občani sami. Upravljanje strani je povsem preprosto: kdor zna poslati elektronsko spročilo, bo tudi članek znal vstaviti na spletno stran. Zato, društva, izkoristite www.mojaobcina.si/horjul za lastno promocijo oziroma promocijo svojih dogodkov: bodisi v obliki reportaž bodisi v obliki najave dogodkov.


Dobra lastnost strani je tudi ta, da se lahko naročite na njene novice (članke in vesti, ki jih bodo prispevali občani ali dopisniki), ki jih boste nato prejemali vsak petek zjutraj v svoj elektronski predal. Tako boste sproti obveščeni o dogajanju v občini, ker pa novice vsebujejo tudi koledar dogodkov za prihajajoči konec tedna, se boste še lažje odločili, kaj početi v naslednjih dneh. In obratno: društva boste lahko na ta način vse občane obvestila o minulem ali prihajajočem dogodku. Še več, prijavite se lahko celo le na želene novice. Če vas denimo kulturne zadeve ne zanimajo, lahko prejemate samo obvestila o gasilskih, turističnih ali katerih drugih dogodkih.

Spletna stran www.mojaobcina.si/horjul je posebej prirejena za pametne telefone, zato si je njene novice mogoče v prijazni obliki ogledati tudi na mobilnikih. Če želite, lahko skrajšano obliko novic prejemate tudi prek twitterja.


Kaj pomeni nova spletna stran za uredništvo Našega časopisa? Vsekakor je treba omeniti, da je s tem Naš časopis stopil v korak s časom, saj statistika kaže, da branost tiskanih medijev pada, na drugi strani pa narašča število obiskov spletnih strani. Zadnje čase pa se spletne strani vse pogosteje pregledujejo prek pametnih mobilnih telefonov, čemur smo se, kot smo zapisali, prilagodili z www.mojaobcina.si/horjul. Uredništvo je z novo spletno stranjo doseglo večjo ažurnost novic, saj vemo, da se nekatere do izida tiskanega časopisa še kako »pohladijo« – brati o Miklavžu v januarski številki ali pa o praznovanju dneva državnosti v začetku septembra nima velikega smisla.

Uredništvo se je za spletno stran odločilo tudi zato, ker globoko v sebi skriva zapleteno, a dovršeno programsko vsebino, ki olajša nekatera uredniška opravila. Strokovno se ji reče Local Press, pripravili pa so jo v visokotehnološki razvojni družbi Prims. Običajen postopek pri nastajanju članka za časopis je naslednji: urednik prejme po elektronskem sporočilu članek, ga prečisti v programu beležnica (notepad), prilepi na wordov list, slogovno uredi, pripiše imena fotografij in njihove podpise, natisne, na natisnjeni list napiše število znakov, ime elektronske datoteke in občino, pod katero spada, ter članek pošlje v lekturo in k oblikovalcu, čisto na koncu pa določi še postavitev članka v časopisu. Pri upravljanju strani Moja občina pa so stvari preprostejše: vnesete prispevek, urednik ga pregleda in označi s kljukico, da gre v objavo na splet in v časopis. Določi mu še stran v časopisu, lektorica pa ob objavi članka prejme kar avtomatsko obvestilo, naj opravi lektorski pregled. Celoten postopek je močno poenostavljen, avtomatiziran, z namenom, da se uredništvo ne ukvarja več s tajniškimi posli, temveč resnično z vsebino časopisa.


Dragi občani in občanke Horjula, uporabljajte spletno stran www.mojaobcina.si/horjul. Naj postane vaše skupno okno v svet in portal za oddajanje člankov za Naš časopis. Na uredništvu bomo namreč počasi končali sprejemanje člankov po klasični poti – prek elektronske pošte. Sicer se zavedamo, da nekateri morda nikoli ne bodo prešli na postopek oddajanja besedil prek spletne strani, a naš cilj je doseči čim višji odstotek.


Tokratna številka časopisa je 400. po vrsti, zakorakali pa smo v četrto desetletje izhajanja. Dva sklopa časopisa, horjulske in dragomerške strani, sta tokrat prvič nastala izključno prek spletnih strani Moja občina. Le kdo bi si pred štirimi desetletji, ko so časopis ustvarjali še s škarjami in fizičnimi fotografijami, mislil, da bo danes vse skupaj tako avtomatizirano, in ne nazadnje, da bodo časopis resnično oblikovali občani sami?  
 

Gašper Tominc, urednik      

Oglejte si tudi