Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Poročilo o spremljanju skladnosti pitne vode na sistemih za oskrbo s pitno vodo v Občini Horjul v letu 2013

Oskrba s pitno vodo je obvezna javna služba, ki jo v režijskem obratu s pomočjo vodovodnih odborov upravlja Občina Horjul. Glavni nalogi pri izvajanju dejavnosti oskrbe s pitno vodo sta upravljanje z vodovodnim omrežjem, objekti in napravami za oskrbo s pitno vodo ter zagotavljanje zadostne količine zdravstveno ustrezne pitne vode uporabnikom oziroma varnosti oskrbe z vodo v skladu z veljavnimi predpisi.

V letu 2013 smo spremljali stanje kakovosti pitne vode na štirih ločenih sistemih za oskrbo s pitno vodo na območju Občine Horjul, to so:

-          Vodovodni sistem Horjul–Ljubgojna

-          Vodovodni sistem Vrzdenec–Žažar

-          Vodovodni sistem Zaklanec–Podolnica–Lesno Brdo

-          Vodovodni sistem Koreno–Samotorica

Strokovna podlaga za izvajanje notranjega nadzora nad skladnostjo pitne vode je Pravilnik o pitni vode. Notranji nadzor je izvajal Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana. Na terenu je bilo odvzetih 33 vzorcev za mikrobiološke preizkuse in 5 vzorcev na fizikalno-kemijske. Pri 3 vodovodnih sistemih so se tekom leta pojavljali neskladni vzorci. V odvzeti vodi so bile prisotne bakterije Escherichia coli (E. coli), enterokoki, koliformne bakterije kot znak fekalnega onesnaženja in na enem vodnem viru Clostridium perfringens s sporami. Na vodovodu Zaklanec–Podolnica–Lesno Brdo so bili vsi neskladni rezultati pridobljeni pri kontroli pitne vode, ki je še bodisi iz starih vodnih virov oziroma se v določenem deležu meša vodo iz vrtine, ki sicer izkazuje skladnost s pravilnikom.

Pregled rezultatov skladnosti pitne vode po vodovodih (notranji nadzor 2013) je prikazan v tabeli.

Priprava vode je stalno potekala na treh sistemih za oskrbo s pitno vodo: Vrzdenec, Koreno–Samotorica in Lesno Brdo (dezinfekcija z UV-žarki). Na vodovodu Horjul je bila priprava (kloriranje – natrijev hipoklorit) vključena občasno.

Ob ugotovitvah mikrobiološke neskladnosti pitne vode smo zaradi tveganja za zdravje ljudi predlagali oziroma razglasili začasni ukrep prekuhavanja pitne vode v prehrambne namene, izvedlo se je čiščenje objektov in dezinfekcija pitne vode.

Primerjava mikrobioloških rezultatov laboratorijskega preizkušanja vzorcev pitne vode iz notranjega nadzora, za katerega je zadolžena občina kot upravljavec, z državnim monitoringom pitne vode, ki ga izvaja ministrstvo za zdravje, kaže, da ni bistvenih razlik med rezultati, ki izkazujejo kakovost pitne vode na pipah pri uporabnikih.

Na spletni strani Občine Horjul je objavljeno celotno Letno poročilo o spremljanju skladnosti pitne vode.    

                                                                                        

Oglejte si tudi