Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Položen temeljni kamen za čistilno napravo

Horjul, 16. marec – Župan Janko Prebil in direktorica Javnega holdinga Ljubljana Zdenka Grozde sta ob prisotnosti predstavnikov občinskega sveta, uprave in drugih gostov na območju gradbišča, kjer bo po načrtih župana že prihodnjo pomlad stala in obratovala nova čistilna naprava, slovesno položila temeljni kamen.
"Čistilna naprava Horjul je eden večjih in pomembnejših projektov za našo občino," je dejal župan Janko Prebil in izrazil zadovoljstvo nad vsemi, vključenimi v projekt, ki so pri pripravi dokumentacije in poteku drugih postopkov dobro sodelovali, ter dodal, da si dobrega sodelovanja želi tudi pri izvedbi. Prisotne je pozdravila tudi predstavnica investitorja, direktorica Javnega holdinga Ljubljana Zdenka Grozde in prav tako misel strnila v željo po konstruktivnem sodelovanju in nemotenem poteku del. Slovesnega dogodka so se poleg svetnikov in svetnic, direktorice občinske uprave Mojce Kucler Dolinar in njenih sodelavcev ter ostalih gostov udeležila še direktor podjetja Vodovod - kanalizacija Krištof Mlakar ter direktor podjetja Hidrotehnik Klemen Zajc.

Nova bo skoraj petkrat večja od obstoječe

Nova čistilna naprava, vredna 1.950.000 evrov, bo nadomestila obstoječo, ki je predvsem zaradi širitve naselja Horjul in s tem povečanja števila uporabnikov bistveno preobremenjena. Nova bo zato po velikosti skoraj petkrat večja, in sicer se predvideva obremenitev 1950 populacijskih enot. Novo čistilno napravo bodo zgradili v bližini obstoječe, torej ob Vrhniški cesti in hkrati ob potoku Ligojščica, kar pomeni, da bo zaradi poplavne varnosti in hidrološke študije teren pred gradnjo potrebno dvigniti. Zgradili bodo sicer več objektov, in sicer: razbremenilnik s priključnim iztočnim jaškom; upravni objekt (150 m²), ki bo združeval upravne prostore in nekatere tehnološke funkcije; zadrževalni bazen; SBR-bazen; zalogovnik za odvečno blato; lokalno črpališče za priključne kanale Vovčne in športnega parka (tega ne bodo zgradili, če bo omogočeno gravitacijsko priključevanje na glavni kanal). Dotočni oziroma glavni kanal za mešane vode se bo namreč od obstoječe čistilne naprave do nove le podaljšal. Po tehnološki obdelavi odpadne vode v čistilni napravi bo ta očiščena iztekala v Horjulščico skozi novo iztočnoa cev. Večina naštetih objektov bo vkopana v zemljo, upravni objekt pa bo v skladu s projektno dokumentacijo imel videz dvokapnice. Za nemoteno delo čistilne naprave se bo postavila tudi nova transformatorska postaja, priključili bodo novo telefonsko linijo za komunikacijo s centralnim nadzornim centrom, zgradili nov vodovodni priključek za dovod pitne vode ter uredili dostopno cesto z novim priključkom. Kar je za prebivalce Horjula, posebej stanujoče v bližini novega infrastrukturnega objekta, še pomembno, so vplivi na okolje, zapisani v projektni dokumentaciji. Ta zagotavlja, da se bo kakovost Horjulščice in bližnje okolice z novo pridobitvijo izboljšala, učinki na okolje bodo pozitivni. Nemotena bo tudi umestitev v prostor, saj bo čistilna naprava primerno oddaljena od naselja, pogled nanjo pa bo zakrival kozolec.

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi