Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Kako žledu kljubuje horjulska občina

Večji del horjulske doline je včeraj zvečer razsvetlila elektrika, a je danes po 12. uri spet prišlo do krajše prekinitve. Brez elektrike so v Lipalici, na Lesnem Brdu in v Žažarju ter tudi v Samotorici in na Koreni, kjer pa naj bi jo dobili do večera. Na horjulski občini poudarjajo: za hitro sanacijo se moramo zahvaliti predvsem gasilcem.
Pretekli vikend se je skorajda celotna Slovenija znašla v nemilosti matere narave, ki sodeč po vremenski napovedi še nekaj časa ne bo popustila. Žledolom povzroča izpade elektrike, prekinitve cestnih povezav, že zdaj pa je jasno, da bo nastalo veliko materialne škode na elektro omrežju, v gozdovih, ponekod tudi na nepremičninah.

"Kapo dol gasilcem," je posredovanje prostovljnih društev v izrednih razmerah ocenila direktorica horjulske občinske uprave Jana Jereb. Občina je zaradi motenih telefonskih zvez šele včeraj prišla v stik z upravo za zaščito in reševanje. "Ponudili so nam pomoč pripadnikov Slovenske vojske, a smo ocenili, da ta ni potrebna," je dejala Jerebova, ki pravi, da se razmere počasi normalizirajo.

Do jutri elektrika tudi v Žažarju?

"Ceste so očiščene, včeraj zvečer je horjulska dolina dobila elektriko, šola in vrtec delujeta normalno. Danes proti večeru naj bi, če se kaj ne zalomi, elektriko dobili še na Koreni in v Samotorici, medtem ko je stanje v Žažarju slabše," pojasnjuje Jerebova.

Kasneje nam je poveljnik  civilne zaščite Lado Prebil dejal, da bi lahko daljnovode do Žažarja sanirali jutri. Kdaj okvirno lahko elektriko pričakujejo na Lesnem Brdu, pa nam sogovorniki niso znali povedati.

Prijavite napake na omrežju

Čeprav je del horjulske občine včeraj dobil elektriko, je danes zgodaj popoldne spet prišlo do krajše prekinitve. Po Prebilovih besedah je v prihodnjih dneh pričakovati še kakšen izpad, saj se vremenske razmere še ne bodo umirile.

Na Elektru Ljubljana zaradi velikega obsega napak prosijo za razumevanje. Ob tem prek spletne strani opozarjajo odjemalce, da se ne dotikajte daljnovodov, z vsemi napravami pa ravnajte, kot da so pod napetostjo. Morebitne napake na omrežju lahko sporočite na številko Elektra Ljubljana za prijavo napak 01/230-4002.

Vodo morate prekuhavati

Zaradi izpada elektrike je v horjulski občini prišlo tudi do težav pri zagotvaljanju pitne vode. Občina je včeraj zagotovila agregate, nekaj težav pa naj bi po Prebilovih besedah imeli le na Koreni. Podžupan Franci Pišek svetuje, da vodo do petka prekuhavate.

Drevje poškodovalo streho

Pokanje dreves je bilo zadnje dni slišati z vseh strani, mnogi se bojijo za svoje hiše. Za zdaj je bil po Piškovih besedah resneje poškodovan en objekt. "Na Vrzdencu so tri drevesa padla na hišo in poškodovala streho. Padlo drevje so že v nedeljo odstranili gasilci," je povedal. 

Oglejte si tudi