Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Občinski praznik v znamenju pogleda v preteklost in prihodnost

Horjul, 21. junij – Vrhunec pisanega šopka prireditev v sklopu občinskega praznika je bila petkova občinska prireditev na Občinskem trgu, na kateri je bilo mogoče slišati, kaj vse je mlada Občina Horjul že dosegla in kaj vse si še želi. Ob tej priložnosti so podelili priznanja najzaslužnejšim občanom, v uporabo so predali defibrilatorje in odprla se je slikarska razstava.
"Delo vseh, ki so vpleteni v 15-letno delovanje občine, je zorenje in danes je preraslo v pomembno delo prebivalcev kraja, ki bogatijo in oblikujejo podobo Občine Horjul. Marsikaj pogrešamo, vendar imamo mnogo več, kot smo si s početka obetali. Občina je trdno odločena nadaljevati to delo, kajti pota preteklosti vsebujejo veliko lepega in spodbudnega za danes in za prihodnost." S temi besedami je povezovalec Matko Zdešar zbrane na Občinskem trgu popeljal v slovesno praznovanje, ki je bilo prepleteno s plesom, glasbo, umetnostjo, peto in govorjeno besedo.

Slovenska himna v izvedbi Mešanega pevskega zbora Horjul je poskrbela za uraden in slovesen začetek prireditve. Pred tem se je z izbranim programom predstavila Mažoretna in twirling skupina Horjul. Sledil je pozdravni nagovor župana Janka Jazbeca, ki je ob prihajajočem prazniku čestital vsem zbranim – občinskim svetnikom, častnim občanom, prejemnikom občinskih priznanj, občinski upravi, predstavnikom javnih zavodov, društev in podjetij ter drugim gostom, posebej je pozdravil poslanca državnega zbora Dragutina Mateja in župane sosednjih in prijateljskih občin. "Pred 15 leti smo se skupaj odločili za ustanovitev samostojne občine in naša odločitev je bila še kako pravilna," je dejal. Trditev je podkrepil z nekaterimi dejstvi, in sicer, da Občina Horjul po razvitosti spada v sam vrh, hkrati pa je ena izmed redkih občin, ki ni zadolžena. Dotaknil se je tudi pereče teme – združevanja občin – in zagotovil, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da se občina obdrži, saj imajo željo in vizijo, da bi se tudi v prihodnje razvijali v smeri dobrobiti vseh občank in občanov. Omenil je še nekaj največjih projektov zadnjih 5 let, in sicer obnovo celotnega objekta nekdanjega vrtca, kjer so zdaj prostori občine, prostovoljnih društev in krajevnega urada; ureditev trga, na katerem se odvijajo razne prireditve; zamenjavo strehe in obnovo kuhinje v OŠ Horjul; postavitev treh sončnih elektrarn; asfaltiranje cest na Samotorici, Koreni, Vrzdencu, v Podolnici in na Lesnem Brdu; razširitev igrišča pri OŠ iz košarkarskega v nogometno igrišče; izgradnjo kanalizacije in obnovo drugih storitev v Podolnici; znižanje komunalnega prispevka; energetsko prenovo javne razsvetljave; ureditev lastništva mnogih cest oziroma prenos zemljišč v javno korist, pri čemer se je vsem lastnikom zemljišč, ki so zemljišča za ceste brezplačno prenesli na občino, iskreno zahvalil. Župan je naštel še nekaj investicij, ki so v teku, ter tiste, ki so predvidene za letošnje leto, to so urejanje dokumentacije za novo komunalno čistilno napravo v Horjulu in izgradnja naprave, energetska sanacija osnovne šole Horjul, pridobitev gradbenega dovoljenja za izgradnjo novih učilnic in knjižnice ter še druge. Ob koncu se je vsem občankam in občanom zahvalil za zaupanje in trud, občinskim svetnikom in občinski upravi pa za odgovorno in požrtvovalno delo ter sodelovanje. Zaključil je z mislijo: "Še naprej moramo držati skupaj, saj bomo le s skupnimi močmi delali za boljšo prihodnost in skupno dobro naše občine." Sledila je glasbena točka harmonikarjev Glasbene šole Marolt, ki so program popestrili z venčkom popularnih.

Ljudje nismo sami zase, niti sami sebi namen, pač pa je tisto, kar delamo, del skupnih ciljev. O tem govorijo zgodbe treh dobitnikov priznanj Občine Horjul, ki jih je župan ob tej priložnosti podelil posebej zaslužnim: Bogdanu Seligerju za njegov prispevek k razvoju planinstva v občini; Matku Zdešarju za njegovo delo na področju kulture in Francu Brusu za dopisniško in fotografsko delo, ki je velik prispevek za dokumentiranje krajevne zgodovine.

Ob praznovanju 15-letnice občine pa je ta vsem prostovoljnim gasilskim društvom v občini v uporabo izročila 5 prenosnih avtomatskih defibrilatorjev, ki bodo na voljo za vse občane in za skupno dobro. Iz rok župana so jih prejeli predsedniki oziroma predstavniki gasilskih društev Horjul, Vrzdenec, Podolnica, Zaklanec in Žažar. Ob predaji je župan prejemnikom dejal, naj se o delovanju naprav dobro poučijo, saj gre za reševanje življenj, ter jim zaželel, da bi jih čim redkeje uporabljali.

Sledilo je še povabilo na razstavo slik Nataše Zaletelj, ki se je odprla ob tej priložnosti, preddverje in občinske hodnike pa bo krasila še mesec dni. Razstavljena slikarska dela so v večini plod talenta, šele za tem plod znanja, ki ga je avtorica pridobila na raznih likovnih in slikarskih tečajih, je povedala sama. Ustvarja v akrilni tehniki in akvarelu, in to večinoma portrete in akte, h končni stvaritvi pa rada doda kak dodatek, to je najpogosteje kamen Swarovski.

Bogat in zelo strnjen program se je z nastopom otroške folklorne skupine Navihanci OŠ Horjul v slabi uri izčrpal, sledilo je le še prijetno druženje ob toplem prigrizku in raznoliki ponudbi pijač. To pa je bila tudi primerna priložnost za pogovor in snovanje novih smernic in projektov občine, ki se ji, glede na formo, napoveduje še lepa prihodnost.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

 

Oglejte si tudi