Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Nove pridobitve za šolsko življenje

Horjul, 5. junij – Občina Horjul je letošnjo slovesnost ob občinskem prazniku združila s praznovanjem ob odprtju novih osnovnošolskih učilnic in knjižnice, pred tem pa je učencem čebelarskega krožka predala ključ novega učnega čebelnjaka.
Učni čebelnjak za učence čebelarskega krožka

Slovesnost ob praznovanju praznika Občine Horjul se je pričela s predajo ključa novega učnega čebelnjaka, ki ga je postavila občina, panje pa prispevalo Čebelarsko društvo Dolomiti. Pred čebelnjakom, ki stoji na travniku za horjulsko šolo, je zbranim gostom, čebelarjem, šolskim delavcem, otrokom, staršem in drugim izrekel prijazno dobrodošlico župan Janko Prebil, ki je dejal, da občina letos praznuje in na simboličen način obeležuje tudi dan varstva okolja, saj prav na ta dan predajajo čebelnjak mladim, nadobudnim in vedoželjnim učencem čebelarskega krožka, ki ga Osnovna šola Horjul gosti že vrsto let, trenutno pa poteka pod mentorstvom ravnatelja Primoža Garafola. Za njim je zbrane nagovoril evropski poslanec Alojz Peterle, prav tako čebelar in velik zagovornik čebelarske dejavnosti tako doma kot v Evropskem parlamentu, kjer si med drugim prizadeva za priznanje svetovnega dneva čebel, ki naj bi ga praznovali 20. maja, na rojstni dan Andreja Janše, prvega učitelja čebelarstva pri nas. Pohvalil je prizadevanje občine, da na tak način skrbi za zavest mladih o pomenu čebel. Franc Šmerc, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije, je spregovoril o vse večjem zanimanju mladih za čebelarjenje, saj se šolskih čebelarskih krožkov in tekmovanj, ki potekajo v organizaciji čebelarske zveze, udeležuje preko dva tisoč osnovnošolcev. Podatek je spodbuden tudi zato, ker zdrave čebele pomenijo tudi zdravo okolje, je še dejal. Dogajanje pri čebelnjaku je popestril šolski pevski zbor, ki je zapel pesem o čebelah. Sledil je še blagoslov čebelnjaka, ki ga je opravil župnik Janez Smrekar, sledila pa je uradna predaja ključev. Župan je ob predaji vsem krožkarjem zaželel, da bi v njem pridobili veliko praktičnega znanja in prispevali nekaj dobrega k skrbi za naše okolje ter seveda natočili kakšen liter medu. Otroci so se ob koncu vsem, ki so pripomogli k postavitvi čebelnjaka, zahvalili in obljubili, da bodo vestno skrbeli za čebele, čebelnjak in okolico.

Dogajanje se je nato preselilo v športno dvorano pri Osnovni šoli Horjul.

 

Slovesna prireditev ob občinskem prazniku

Zvoki Godbe Dobrova-Polhov Gradec so naznanili začetek slovesne prireditve ob prazniku Občine Horjul. V športno dvorano pri Osnovni šoli Horjul, kjer se je prireditev odvijala, so goste in obiskovalce pospremile članice mažoretne in twirling skupine Prosvetnega društva Horjul. Nasmejani obrazi so nakazovali, da gre za vesel in pomemben dogodek, za nov mejnik v življenju šole in vseh, ki so z njo na kakršen koli način povezani.

Župan Janko Prebil, ki je kot predstavnik ustanovitelja šole, spregovoril prvi in prisrčno dobrodošlico zaželel gostom ter vsem zbranim, se je dotaknil glavnih mejnikov šolske dejavnosti v Horjulu, nato pa na kratko opisal potek del v šolskih objektih v zadnjih nekaj letih ter nekoliko natančneje predstavil prizidek in štiri nove prostorne učilnice, učilnico za tehnični pouk in prostorno knjižnico. Povedal je, da je staro telovadnico prenovilo gradbeno podjetje Adaptacije iz Ljubljane, za kar je iz občinskega proračuna šlo 380.000 evrov. Poudaril je, da je uspešno opravljeno delo dober pokazatelj, da vodstvo šole in občina še naprej dobro sodelujeta, saj si tako eni kot drugi prizadevajo učencem omogočiti čim boljše pogoje za uspešno pridobivanje znanj. To je potrdil tudi naslednji govornik – ravnatelj Primož Garafol. Ta je med drugim izpostavil osnovno poslanstvo horjulske šole, ki je razvoj posameznika v odgovorno, samozavestno in strpno osebnost, ki bo sposobna sooblikovati pogoje za bivanje v medsebojnem sožitju in v sožitju z naravo, zato je po njegovih besedah vsaka naložba v otroke in mladino, izobraževanje in vzgojo dolgoročno najboljša naložba za celotno družbo. Ob koncu se je zahvalil Občini Horjul, ki je omogočila gradnjo prizidka k šoli ter prepoznala potrebo in pomen vlaganja v vzgojo in izobraževanje za mnoge generacije horjulskih otrok. Častni gost evropski poslanec Alojz Peterle je čestital občini za novo, sodobno pridobitev ter ji zaželel, da v tem duhu še naprej uspeva. "Kar mislite, da je dobro za ljudi, je prav gotovo dobro tudi za razvoj občine," je dejal. Program so z glasbenimi točkami popestrili in pozornost vsaj za trenutek preusmerili nase pevci Mešanega pevskega zbora Prosvetnega društva Horjul in otroškega zbora OŠ Horjul ter mladi glasbeniki iz družine Čadež. Sledilo je zadnje in hkrati glavno dejanje slovesnega dogodka – prerez traku in uradno odprtje  novih, sodobnih prostorov, v katerih se bo odslej odvijal del pouka šole.

 

Prerez traku in povabilo v čisto nove šolske prostore

V preddverju nove knjižnice se je zbrala množica veselih in pričakovanja polnih otrok, učiteljev, staršev in drugih obiskovalcev. Čakali so na slovesen trenutek – prerez traku, ki sta ga opravila župan Janko Prebil in ravnatelj Primož Garafol. S to svečano gesto so bile nove učilnice in knjižnica tudi simbolno odprti za nove generacije šolarjev. Prvi so v nove šolske prostore stopili domači župnik Janez Smrekar z blagoslovom in gostitelja. Za njimi pa so bili k ogledu vabljeni tudi ostali prisotni. Novi prostori so ljudi navdušili, saj pomenijo novo prelomnico, potem ko so končno zamenjali montažne kontejnarje, ki so bili zgolj začasna, a kljub temu tridesetletna rešitev. Veselje z razlogom se je po končanem uradnem delu preselilo v športno dvorano, kjer je bilo poskrbljeno za veselo druženje in obujanje osnovnošolskih dni.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

 

Oglejte si tudi