Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Krajevni urad v Horjulu po 40 letih zapira svoja vrata

Na občinski spletni strani smo lahko zasledili, da Upravna enota Ljubljana s 1. aprilom 2016 ukinja poslovanje Krajevnega urada Horjul v prostorih občinske stavbe.

Obvestilo o predlogu za ukinitev Krajevnega urada Horjul, ki ga je lanskega novembra s strani Upravne enote Ljubljana prejela občina Horjul, je bilo torej povsem resno. V njem je bil zapisan razlog ukinitve, in sicer da izvajanje dejavnosti na krajevnem uradu poleg drugih razlogov ne zagotavlja učinkovite izrabe kadrovskih virov, ki bi bila primerljiva z opravljanjem dejavnosti na sedežu Upravne enote Ljubljana.
Nič kaj resno pa očitno ni bilo vzeto protestno pismo, ki ga je konec leta, kot odziv na dopis, na Upravno enoto Ljubljana ter neposredno ministru in na naslov ministrstva za javno upravo naslovila občina Horjul. V njem je zapisala, da v imenu občanov Horjula in Občine Dobrova-Polhov Gradec, ki so mu blizu, predlogu ukinitve urada odločno nasprotuje. V pismu so navedli tudi posege, ki jih je občina zaradi radikalnih sprememb Upravne enote Ljubljana, predvsem v smislu zmanjševanja ur obratovanja urada in racionalizacije stroškov, za ohranjanje delovanja krajevnega urada v preteklih letih izvedla. Pri tem je na primer navedla zagotavljanje osnovnih sredstev, brezplačno oddajo prostorov v uporabo in plačevanje obratovalnih stroškov (ogrevanje, električna energija, voda, kanalščina, odvoz smeti, tehnično varovanje). V bran tokratnega razloga za ukinitev pa je občina navedla, da je primerjava učinkovite izrabe kadrovskih virov na krajevnem uradu v primerjavi z opravljanjem dejavnosti na sedežu UE Ljubljana ozka in birokratska, saj občanom krajevni urad ne predstavlja samo nekega statističnega učinka, temveč prijazno in ljudem približano javno upravo. A protestno pismo je tudi tokrat naletelo na gluha ušesa države, saj so na občini nedavno prejeli obvestilo, da Upravna enota Ljubljana s 1. aprilom 2016 ukinja poslovanje Krajevnega urada Horjul v prostorih občinske stavbe. 

Občina Horjul vse občane prosi za razumevanje in jih obvešča, da se od navedenega datuma vse upravne storitve, ki so se doslej izvajale v Krajevnem uradu Horjul, izvajajo v Sektorju za upravne notranje zadeve Upravne enote Ljubljana in na drugih krajevnih uradnih upravne enote Ljubljana.

 

Nadja Prosen Verbič

Oglejte si tudi