Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Srečanje nekdanjih gasilskih funkcionarjev

Horjul, 31. maj – V Horjulu so se že deveto leto zapored srečali gasilski veterani, in sicer vodstveni člani bivše Občinske gasilske zveze Ljubljana Vič - Rudnik, ki so si ogledali nekatere znamenitosti horjulske občine ter si vzeli čas za pogovor in druženje.
Tokrat na povabilo Janka Šušteršiča, predsednika komisije za veterane GZ Horjul, so se nekdanji gasilski funkcionarji bivše Občinske gasilske zveze Ljubljana Vič - Rudnik srečali prav v horjulski občini.

Zbrali so se v Podolnici, kjer jim je bila na kratko predstavljena zgodovina tamkajšnjega društva, ki letos praznuje 30-letnico delovanja. Sledil je sprejem v Žažarju, kjer jih je najprej uradno pozdravil gostitelj, ki se je z minuto molka spomnil tudi na vse pokojne kolege funkcionarje. Zbrane je nagovoril tudi župan Janko Jazbec; med drugim je izrazil ponos nad domačimi gasilci in gasilkami, ki v občini tvorijo eno izmed najaktivnejših dejavnosti. Naštel je še nekaj projektov, ki se izvajajo v občini, in izpostavil pomen prostovoljnega dela in solidarnosti, ki je ena izmed velikih prednosti manjših občin. Za njim je zbranim nekaj besed namenil predsednik GZ Horjul Lado Prebil, ki se je dotaknil obdobja pred desetletji, ko so se društva ustanavljala in so bila deležna široke podpore ter veliko večjih spodbud kot danes. K besedi sta bila povabljena tudi predsednica PGD Žažar Katarina Vrhovec in poveljnik Janez Jazbar, ki sta na kratko predstavila žažarsko društvo, njegove dejavnosti in uspehe, posebej pa sta izpostavila uspehe gasilk in gasilcev na gasilskih olimpijadah. Tako fotografije kot videoposnetke z obeh dogodkov so si po koncu govorov navzoči tudi ogledali. Po prijetnem druženju v Žažarju so se udeleženci preselili na Vrzdenec, kjer jim je besede dobrodošlice namenil podžupan Franci Pišek, Evgen Simonišek pa jim je predstavil kulturne spomenike te majhne vasice v Horjulski dolini.

Veteranom bo srečanje na Vrzdencu ostalo v posebnem spominu tudi zaradi visokega obiska, s svojim prihodom so jih namreč počastili najvišji predstaviki Gasilske zveze Slovenije. Nekaj besed spoštovanja do veteranov oziroma ljudi, ki so v gasilskih organih orali ledino, so jim tako namenili predsednik GZS Jošt Jakša in poveljnik GZS Franci Petek ter predsednik regije Ljubljana 1 Franc Bradeško. Zbrani so si izmenjali nekaj besed, nato pa prijetno srečanje in druženje nadaljevali v gostilni Pr' Kozinc.

Od tu so odšli veseli in zadovoljni, saj dejavnost, za katero so si prizadevali velik del svojega življenja in ga z njo soustvarjali, trdno stoji in vse bolj aktivno deluje.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi