Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

AED rešuje življenja

Če se človeku ustavi srce in mu nihče ne pomaga, umre v približno 10 minutah. Možnost preživetja je vsako minuto manjša za 10 odstotkov, možgani pa se začnejo nepopravljivo okvarjati že po nekaj minutah. Večina zastojev srca (in posledične smrti) se pripeti izven bolnišnic ob prisotnosti očividcev. Zastoj srca je mogoče rešiti z sunkom električnega toka. Z avtomatskim zunanjim defibliratorjem (AED) damo možnost vsakemu očividcu, da prične s postopkom oživljanja že veliko preden prispe reševalna ekipa. Hitreje kot začnemo oživljati, več možnosti za preživetje ostane. Človeka naj bi prvič stresli z električnim sunkom v 3-5 minutah od tega, ko se je zgrudil, česar seveda reševalna ekipa z rešilcem ne more zagotoviti, zato je toliko bolj pomembno, da to stori očividec, ki je prisoten.

 

Kaj lahko očividec naredi?

  • Toliko kot zdravnik brez opreme,
  • z defibrilatorjem AED skoraj toliko kot reševalna ekipa z vso opremo.

POMEMBNO!

  • Če se človeku ustavi srce in mu ne pomagamo, umre po 10 minutah. Možgani se okvarijo že veliko prej.
  • Hiter električni sunek zelo poveča možnosti za preživetje.
  • Hitreje ukrepaš, več možnosti za preživetje bo žrtev imela.

 

Kaj je AED?

AED je kratica za avtomatski zunanji defibrilator. AED se uporabi za dovod električnega sunka osebi, ki je doživela nenaden srčni zastoj. Do tega pride, ko normalni srčni ritem nenadoma postane kaotičen. Srce ne more več črpati krvi in žrtev se zgrudi, preneha dihati, postane neodzivna. Nenadni srčni zastoj lahko doživi kdorkoli in kadarkoli. Čeprav se možnosti povečujejo z leti in pri ljudeh s srčnimi težavami, velik odstotek žrtev predstavljajo ljudje brez znanih rizičnih faktorjev. V Sloveniji dnevno zabeležijo 10 nenadnih srčnih zastojev, preživi pa le polovica žrtev.

 Občina Horjul je pred leti defibrilatorje predala gasilskim društvom in so na voljo vsem občanom ter za skupno dobro vseh na naslednjih lokacijah:

V prihodnje bodo organizirana predavanja in praktični prikazi uporabe defibrilatorja. Občanke in občane vabimo k udeležbi.

 

 

                                                                                                          Občina Horjul

Oglejte si tudi