Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Tlakovano in urejeno pokopališče na Sv. Urhu

Konec oktobra so vaščani v sodelovanju z Občino Horjul poskrbeli za novo ureditev prehodov na pokopališču pri cerkvi sv. Urha.

Večletna želja in pobuda vaščanov Podolnice in Zaklanca je bila končno slišana in uslišana. Čudovita cerkvica sv. Urha, ki stoji na vzpetini med vasema Podolnica in Zaklanec, ima po novem urejen tudi dostop ter stezo skozi pokopališče in okrog svetišča.

Občina Horjul je prispevala sredstva v višini okrog 8000 evrov, s katerimi je podjetje Mivšek Rajko, s. p., sredi oktobra začelo zemeljska dela, ki so vključevala odvodnjavanje in drenažo na območju cerkve. Sočasno pa je izvajalec električnih del Matjaž Nagode, s. p., poskrbel, da so bili v zemljo položeni vsi električni vodi za javno razsvetljavo. Sledila sta še tlakovanje in izvedba zaključnih del, ki jih je opravil in konec oktobra tudi zaključil Tine Čepon, strošek 12.000 evrov pa so pokrili vaščani Podolnice in Zaklanca, in sicer iz grobarin. Ker je cerkev z obzidjem in dvema stolpoma uvrščena med kulturne spomenike, je bil celoten projekt – ureditev prehodov, način tlakovanja in izbira tlakovcev – v rokah Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki je določil zahteve za ureditev in izvedbo projekta. Ta pa vsebuje še način ureditve zunanjosti spodnjega dela pokopališča, ki se predvideva za pomlad.

Da je podoba kulturnega spomenika z novo pridobitvijo še lepša ter bolj praktična, so se lahko prepričali številni, ki so pokopališče pri Sv. Urhu obiskali ob prazniku vseh svetih. Vsi drugi pa se o tem le prepričajte in se odpravite na vzpetino, ki poleg zanimivega kulturnega spomenika ponuja tudi izjemno lep pogled na precejšen del horjulske doline.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi