Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Ne bom več soldat!

Leto je naokoli in spet je prišel čas za letni celovečerni koncert Folklorne skupine Klas. Letos smo ga poimenovali Ne bom več soldat, saj so gledalci pobližje spoznali življenje in stiske mladih fantov, ki so bili med prvo svetovno vojno vpoklicani v avstro-ogrsko vojno, kjer so branili cesarja in svojo domovino. Na prijeten večer, 6. maja, smo nastopili na odru Prosvetnega doma Horjul.

Skupaj s tremi novimi člani, ki so se nam pridružili v zadnji sezoni, smo odplesali splete plesov iz Trente, Porabja, Koroške ter okolice Ljubljane. Pod uspešnim vodstvom mentorice Marije Čipić Rehar ter z avtorjem zgodbe in režiserjem Petrom Hribernikom je skupina s plesom in petjem prikazala zgodbo vaških fantov, ki so se med prvo svetovno vojno zoperstavili cesarju in zbežali iz vojske. Lačni in prezebli so se skrivali v gozdovih, da jih njihovi nadrejeni ne bi našli in vrnili nazaj v vojsko, kjer bi jih ostalim v poduk pošteno kaznovali. Pa vendar je bil zanje vonj po svobodi premočan in mladi fantje se niso imeli namena vrniti v vojsko, za kar pa so tudi skupaj poskrbeli in se šli skrit na planino. Lakoto so jih pomagala prebroditi dekleta, ki so jim prinašala hrano, v zameno pa so hotele plesati s fanti. Tako so ob glasbi, petju in plesanju fantje počakali na planini, nato pa so se ob težko pričakovanem koncu vojne končno le lahko vrnili domov k svojim družinam. Za konec je za pevski vložek poskrbel moški del Mešanega pevskega zbora Horjul.

S spletom plesov okolice Ljubljane smo tudi nastopili na območnem folklornem srečanju, ki je potekalo marca v Dolskem, ter se uvrstili na regijsko srečanje skupin osrednje Slovenije, ki bo 3. junija v Kočevju. Zahvaljujemo se vsem, ki ste si vzeli čas in nas prišli pogledat, saj se pred nabito polno dvorano in ob bučnem ploskanju folkloristi spomnimo, da so se ves vložen čas, trud in volja še kako izplačali.

 

Martina Marolt

 

Oglejte si tudi