Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

"Letos skoraj ni bilo dneva, da ne bi obrezoval v snegu"

Lesno Brdo – V sadovnjakih Sadjarske kmetije Janša, ki jo na horjulskem koncu bolje poznajo kot "Blkcovo kmetijo", je bilo v zadnjih dveh mesecih delovno, posebno za očeta Janeza, ki ga je letošnja dolga zima ovirala pri obrezovanju jablan.
Sadjarska kmetija Janša z Lesnega Brda, po domače "Blkcova kmetija", se s sadjarstvom ukvarja vse od leta 1996, ko je Janez Janša, lastnik kmetije po zaslugi strica, ki ga je za sadjarjenje navdušil, prvi hektar koruze zamenjal z nasadom jablan. Letos si v nasprotju z lanskim letom obeta dobro letino. "Sadje je zaradi dolge zime cvetelo pozno in to je dober znak," obete podkrepi sadjar.

V teh toplih dneh smo sicer na letošnjo dolgo zimo že skoraj pozabili, toda Blkcov Janez se je prav dobro spomni, saj je letos večino dni obrezoval kar v snegu. "Nevarnosti, da bi rana pozebla, letos ni bilo, saj jutra niso bila mrzla," pojasni in doda: "Delo je pač treba opraviti, ne glede na vreme." Delo res počaka in okrog 16.500 sadik jablan, kolikor jih raste na 4 hektarih sadovnjakov, tudi. Dobra dva meseca, od februarja do začetka maja, sta bila potrebna, da je sadjar obrezal tolikšno količino drevja. Za obrezovanjem pa kmalu pride novo delo – škropljenje, upogibanje vej, letni junijski rez, vseskozi pa je treba bdeti nad sadovnjakom in odganjati številne škodljivce. "Zaradi dolge zime so letos v sadovnjak radi zašli zajci in srne, ki so iskali hrano, in treba ga je bilo ves čas opazovati. Podnevi smo opazovali mi, domači, ponoči pa naš pes, ki živali hitro zavoha in začne lajati." Tak način odganjanja živali je res povsem naraven, toda tudi za druge nepridiprave najdejo podobna, naravna sredstva. "Voluharjev sem lani odstranil kar sedemdeset, pa tudi z modrim sitcem, drevesnim zajedavcem, ki lahko drevo uniči kot smrekov lubadar, smo se spopadli," je lanske izkušnje opisal sogovornik. Potem pa je tu že jesen, za sadjarje najbolj delaven in naporen letni čas. Obiranje poteka od dneva, ko se osuši rosa, pa do mraka, ko ta spet pade, in to vse od začetka septembra do konca oktobra, ko se obirajo še zadnje pozne sorte. Takrat na pomoč priskočijo vsi – žena, štirje otroci, sosedje in prijatelji. Jabolka preberejo in jih razvrstijo po kakovosti ter jih pospravijo v hladilnico. Kolikšna je količina nabranih jabolk, je predvsem odvisno od letine. "Lanska letina je bila zaradi pozebe izjemno slaba, tako da nam je jabolk za prodajo zmanjkalo že konec januarja," pove Janez in doda: "V prodajo grejo vsa jabolka 1. in 2. kakovostnega razreda, iz preostalih pa skuhamo žganje, naredimo mošt ali kis." Najraje in najpogosteje izberejo prodajo na domu, saj so neposredni stiki s kupci zelo pomembni. Nekaj pridelka sicer odpeljejo v kuhinjo podjetja Metrel, d. d., kjer okusna jabolka dobijo delavci za malico, včasih pa se Janševa jabolka znajdejo tudi na prodajnih policah Kmetijske zadruge Dobrova. Morda se bodo v prihodnosti znašla tudi na stojnici katere od bližnjih tržnic, saj Janševi o prodaji na stojnici razmišljajo tudi zato, ker so v postopku pridobivanja ustrezne dokumentacije za registriranje dopolnilne dejavnosti.

Na kmetiji Janša se vsa jabolka pridelujejo v skladu s pravili kontrolirane integrirane pridelave, ki je naravi prijazna; to pomeni, da se z uporabo naravnih virov in mehanizmov, ki zmanjšujejo negativne vplive kmetovanja na okolje in zdravje ljudi, prideluje kakovostna in zdrava hrana. Postopke ves čas nadzorujejo mnoge institucije in inšpekcije. Integrirano pridelavo so na kmetiji uvedli leta 2006, danes pa celo razmišljajo o počasni preusmeritvi na ekološko pridelavo. Pri odločitvi se sicer srečujejo s številnimi pomisleki. "Težava je v tem, da v Sloveniji še ne obstajajo preizkušene kmetije z ekološko pridelavo jabolk, zato so tudi sorte še povsem nepoznane, vprašanje pa je tudi, kako so odporne na razne bolezni," razložita zakonca Janša in dodata: "Za ekološko pridelavo so predpisane popolnoma druge sorte jabolk, kar pomeni, da bi poleg potrebne menjave sadik lahko izgubili katero od strank, ki prisega na določeno sorto. Pa tudi cena bi zrasla, kar bi lahko pomenilo, da bi jabolka za mnoge ljudi postala težje dostopna, tega pa si ne želimo."

Skrb za stalne stranke si zasluži posebno pozornost; tako je prav, saj so te tiste, ki dober glas zadovoljno ponesejo naprej. Na takšen način se je prepoznavnost Sadjarske kmetije Janša z Lesnega Brda širila in tako bo tudi v prihodnje, obljubljajo domači na kmetiji.

 

Nadja Prosen Verbič

Foto: npv

Oglejte si tudi