Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

54 novih postelj

Horjul, 14. november – Center starejših Horjul, kot se uradno imenuje dom ostarelih v tem kraju, je od sredine novembra bogatejši za 54 postelj. Po novem jih ima tako 150, kar naj bi po mnenju poznavalcev omogočalo optimalnejšo delovanje centra. Investitor je bila Loterija Slovenija, ki pa ne želi izdati višino investicije.
Kot je na svečanem odprtju dejal Tim Kocjan, predsednik uprave Loterije Slovenije, je gradnja potekala v rekordno hitrem času in »… to brez aneksov k gradbenim pogodbam, kar je v današnjem času redkost.« Loterija Slovenije je dobila soglasje za izvedbo projekta leta 2009, dve leti kasneje, 14. septembra, pa je za prizidek postavila temeljni kamen. Ta je še danes osvetljen v atriju centra. Kot je še dejal Kocjan, je sedaj ostala le še pridobitev državne koncesije, ki naj bi jim bila tudi obljubljena.

Tudi župan Janko Jazbec je na odprtju prizidka javno apeliral na predstavnike pristojnega ministrstva, naj čim prej podelijo koncesijo. Glede samega projekta pa je dejal, da je to bil eden najtežjih v njegovem dosedanjem mandatu, kajti nasprotovanje nekaterih posameznikov iz lokalnega okolja do projekta je bilo zelo močno. Izrazil je upanje, da so nasprotniki sedaj prepričani, da so se motili in da objekt sodi v ta prostor.

Dom starejši občanov Horjul je začel z delom leta 2005, od leta 2011 pa deluje pod okriljem družbe DEOS, d.d. in nudi celodnevno oskrbo 105 stanovalcem, v 30 enoposteljnih, 33 dvoposteljnih in 3 triposteljnih sobah. Dom je razdeljen na tri oddelke in sicer na stanovanjski, negovalni in oddelek s povečanim nadzorom (demenca). V domu se izvaja institucionalno varstvo starejših, osnovna oskrba in zdravstvena nega ter socialna oskrba. Po zadnjem odprtju prizidka, bo v njem še 54 dodatnih postelj, zanje pa bodo prav tako skrbeli zaposleni iz Deosa. Center ima na novo tudi avlo, ki jo bodo lahko izkoriščali za različne prireditve (v njem že gostuje razstava Krištofa Zupeta) in pa zunanji atrij. Loterija je zgradila tudi dodatno parkirišče nad pokopališčem, občina pa je uredila še celoten del ceste in razširila uvoz na parkirišče pri športni dvorani.

Kot sta nam povedali Slavica Kosi, direktorica centra in njena namestnica Slavica Vekić, imajo že najavljene stanovalce za novi prizidek, zato bodo takoj začeli z njihovim nameščanjem. Cena naj bi bila po njunih navedbah enaka kot tista v »starem« delu centra.

Zgodovina gradnje Centra starejših v Horjulu

Leta 1956 so preuredili staro horjulsko mežnarijo v proizvodnjo pletenin tovarne Rašica. Konec devetdesetih so ukinili proizvodnjo, zato je stavba začela samevati. Leta 1999 je zemljišče s stavbo vred kupila horjulska občina. 2004 so Rašico podrli in ob občinskem prazniku istega leta na njenem zemljišču postavili temeljni kamen za gradnjo novega doma za starejše občane. Izvajalec del je bil velenjski Vegrad, ki je nastopal kot glavni investitor, občina pa je v projektu nastopala z zemljiščem. Ob tem je bila ustanovljena tudi nova družba Veho, ki je združevala oba omenjena poslovna partnerja. Naložba je stala milijardo tristo tisoč tedanjih slovenskih tolarjev. Dom starejših občanov v Horjulu so odprli za občinski praznik 17. junija2005, odprtja pa so se med drugim udeležili tudi tedanji predsednik Državnega zbora RS France Cukjati, minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič in poslanka Mojca Kucler Dolinar.

Že nekaj let po odprtju je objekt dobil novega lastnika, to je bilo podjetje Rednak iz Šoštanja, ki pa ni bilo kos težavam. Leta 2009 je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve kontaktiralo Loterijo Slovenije glede položaja doma za starejše občane v Horjulu, ker je bil le ta zaradi slabega finančnega stanja takratnih lastnikov naprodaj. Predlagali so naj Loterija Slovenije razmisli o nakupu doma starejših občanov in ji v primeru pozitivnega odziva obljubili možnost širitve koncesije iz 105 na 150 postelj. Po skrbnem pregledu in opravljeni cenitvi Doma ter pridobljenih pisnih zagotovilih s strani občinskega sveta občine Horjul, da podpira razširitev – dozidavo doma in da bo v prostorskih aktih poskrbljeno, da bo območje, kjer se bo gradilo, namensko zazidljivo, se je novembra istega leta loterija odločila za nakup doma s pol hektarja velikim zemljiščem za 5,5 milijona evrov.14. septembra 2011 so postavili temeljni kamen za prizidek, 14. novembra letos pa so ga svečano predali svojemu namenu.


Gašper Tominc

Oglejte si tudi