Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Varčnejše ulične svetilke, a peturni nočni mrk ostaja

Horjulska občina od predlanske jeseni posodablja javno razsvetljavo, za kar je do zdaj namenila 104 tisoč evrov. Čeprav nove svetilke znižujejo porabo električne energije, z občine sporočajo, da ugašanje luči med polnočjo in peto uro zjutraj ostaja.

Pretekli mesec so delavci podolniškega podjetja Elektroinstalacije Matjaž Nagode, s. p., menjali svetilke po Horjulu, in sicer na ulicah Livada, Na Vovčne, Na Grič ter na Obrtni ulici. "V marcu je bilo zamenjanih 29 natrijevih svetilk z močjo 125 W (vatov, op. a.), ki so bile energetsko potratne in niso bile v skladu z zakonodajo. Zamenjali smo jih s 17-vatno LED-razsvetljavo," so nam povedali na občini.

Razsvetljen bo tudi vrzdenški Graben

Do danes so skupno odstranili 116 potratnih svetilk ter jih nadomestili s 105 LED-svetilkami in 11 klasičnimi, 150-vatnimi svetilkami. Na Šolsko ulico so dodatno postavili štiri nove LED-svetilke. Skupni vložek v prenovo razsvetljave je do zdaj nanesel 104 tisoč evrov. Na občini pričakujejo, da se bo vložek povrnil v sedmih letih, s prihranki pri porabi električne energije. Ta naj bi se zmanjšala za do 70 odstotkov. Kot so že pojasnili pred časom, je življenjska doba LED-svetil proizvajalca Hella Saturnus sicer okrog 12 let.

Do konca letošnjega leta bodo zamenjane vse potratne stare luči, druge pa bodo nato menjavali sproti, ko se bodo kvarile. V načrtu je tudi postavitev treh novih luči v zaselku Graben na Vrzdencu, kjer pa še ni odločeno, ali bodo namestili solarne svetilke ali klasično razsvetljavo.

Nočni mrk posledica direktive iz Bruslja

Horjul je sicer ena od redkih občin, ki javno razsvetljavo ponoči ugašajo. Ta ukrep je bil uveden pred leti kot posledica vladne uredbe o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja okolja, ki je letno porabo elektrike za javno razsvetljavo omejila na 50 kWh na prebivalca. "Ker smo to presegali, so bili potrebni hitri ukrepi," pojasnjujejo na občini.

Čeprav je med občani slišati pomisleke, da nočno ugašanje luči vpliva na varnost, na občini menijo, da je ukrep smotrn. "Ponoči na cesti ni prometa in ljudi, poleg tega pa ugašanje luči zelo pozitivno vpliva na naravo," pravijo in pristavljajo, da sprememb ne načrtujejo.

Rešitve so, a ovir je še več

Poznavalci sicer pravijo, da bi lahko ponoči ostala prižgana le vsaka druga svetilka. A za tovrstno rešitev bi bilo menda potrebno preurediti dobršen del napeljave javne razsvetljave, razlagajo na občini. Pri tem priznavajo, da so o taki ureditvi razmišljali, a so naleteli na ovire. "Nastala so nesoglasja med prebivalci, ki se niso mogli sporazumeti, katera svetilka naj sveti. Problem tovrstne ureditve so tudi svetlobni koridorji, ki so nevarni za voznike avtomobilov, saj izmenjava svetlih in temnih predelov ceste zmanjša vidljivost. S tem ukrepom prav tako ne bi zagotovili zmanjševanja svetlobnega onesnaževanja v naravi. Zato se nam zdi, da je sedanja ureditev mnogo primernejša," pravijo.

Oglejte si tudi