Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
19°C
6°C
Oceni objavo

Začenja se 14. Festival Stična

Ta konec  tedna se začenja  tradicionalni,  eden najbolj uspešnih  kulturnih festivalov  na  Dolenjskem, ki ga že 14. leto zapored  pripravljajo mladi  entuziasti  v Kulturnem društvu Stična. Vsako leto pripravijo  program, ki s svojim izborom in odličnostjo preseneča ter privablja  na dogodke  mlade in malo manj mlade. Tudi letos se bodo na festivalu zvrstili že priznani umetniki in domači, še neuveljavljeni ustvarjalci, prav tako bo prisotna tudi mednarodna udeležba, skratka  festival bo vreden  ogleda in prisluha.

Uvertura  v festivalsko dogajanje se bo začela v petek, 22. novembra ob 19. uri  v Baru Jama z Glasbenim maratonom.  Kulturno društvo Stična in Javni sklad za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ivančna Gorica sta razpisala  tekmovanje inovativnih, neuveljavljenih glasbenih skupin za nastop na Festivalu Stična 2013 ter na Festivalu Vizije – festival mladinskih skupin Slovenije 2014.  Po zaključku natečaja bo rock koncert skupine  Netherworld.

Uradna otvoritev Festivala Stična bo potekala v soboto, 23. novembra ob 18. Uri v Galeriji Muzeja krščanstva na Slovenskem.  V program so zapisali:  Klasično petje ni samo opera, Koncert solopevcev iz razreda prof. Polone Kopač Trontelj Glasbene šole Grosuplje. Nadaljevanje bo sledilo v Baru Jama z rock koncertom  Sausages, predskupina Liquf; začetek ob 21.30

V nedeljo, 24. novembra  so ob 16. uri  v Kulturni dom Stična  še posebej vabljeni otroci .  Čaka jih gledališka predstava  Gledališče iz kovčka, SSG Trst in KŠD Štumf.  

 

Če vas  je kdaj zamikalo potovanje v Tasmanijo, Tunizijo, Indijo in Nepal? Podrobnosti in dogodivščine boste iz prve roke izvedeli na treh potopisnih večerih. V Indijo in Nepal bomo "odpotovali" že v nedeljo, 24.novembra ob 19.30 so zapisali na FB.

 

V okviru Festivala Stična  pa  si lahko že od  16.11. dalje v baru Jama v Stični ogledate spominsko sobo posvečeno stiškim predvojnim letalcem.

Veste, kdo je bila prva pilotka pri nas? To je bila Kristina Gorišek. Svojo mladost je preživela prav v hiši, kjer je danes bar Jama. Prvič je samostojno poletela novembra 1932 na letalu FIZIR FN. To je bil prvi samostojni polet ženske v Jugoslaviji in sploh na Balkanu.

V letih 1934-1939 je Lado Ambrožič - Novljan, ko je v Stični služboval kot učitelj, na pobudo svojega stanovskega kolega Rudija Piculina iz Velikih Lašč ustanovil Jadralno skupino Stična. V našem kraju so gradili tudi letala. Med njimi tudi letalo Grunau Baby, za tiste čase eno najboljših jadralnih letal.

Poleg naštetih je bilo v Stični pred drugo svetovno vojno mnogo letalskih navdušencev, spominska soba bo na ogled v času obratovanja bara Jame.

 

Predprodaja vstopnic: 
Stična: Jama Bar, Market Marinka Maver, 
Ivančna Gorica: Prince pub, Knjižnica Ivančna Gorica, 
Grosuplje:Časopisna kavarna Mestne knjižnice Grosuplje, 
Šentvid pri Stični: Market Pipo

 

Vir (tekst in foto): https://www.facebook.com/pages/Festival-Sti%C4%8Dna/143699365682599 in http://www.kd-sticna.si/Default.aspx?tabid=277

Oglejte si tudi