Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Srčni defibrilator na občini

Srčni defibrilator je za vse občane oz. za kogarkoli, ki bi ga potreboval, po novem dostopen tudi v prostorih občinske hiše, in sicer v delovnem času občinske uprave.

  

V četrtek, 23. aprila 2015, je zaposlenim v občinski upravi uporabo avtomatskega srčnega defibrilatorja predstavila in prikazala Lucija May iz podjetja Star 2000.

 

Nenadni srčni zastoj se lahko zgodi komurkoli kjerkoli, zato je pomembno, da je v takih primerih kar čim več ljudi pripravljenih pristopiti na pomoč in ukrepati. Kot je povedala Lucija May, tako namen izobraževanja ni le ta, da se naučimo defibrilator uporabljati, ampak tudi ta, da premagamo strah, da se zavedamo, da z uporabo defibrilatorja osebe ne moremo ubiti, lahko ji le pomagamo.

 

Defibrilator je namenjen laikom, torej ljudem, ki niso del zdravstvenega osebja. Vsi defibrilatorji, s katerimi se bomo srečevali po Sloveniji, pa tudi po Evropi in svetu, so narejeni na isti način. Vsi imajo dve tipki, ena tipka je za vklop in druga za to, da se da elektrošok, v primeru, da je ta potreben. Preden defibrilator uporabimo, ga je potrebno vklopiti. Težko verjamemo, ampak največ napak se zgodi ravno zato, ker se defibrilatorja ne vklopi. Naprava nam potem daje jasna glasovna navodila v slovenskem jeziku, kaj je treba narediti.

 

Ko neka oseba doživi srčni zastoj, pade po tleh in če vidimo, da se ne odziva, je najprej treba poklicati prvo pomoč. Če je v bližini še kakšna oseba, ji naročimo, naj hitro pokliče prvo pomoč, prinese defibrilator, mi pa še v istem momentu pričnemo z oživljanjem. Medtem ko čakamo na defibrilator, je osebi potrebno sprostiti dihalno pot, kar pomeni, da se ji da glavo nazaj ter pričnemo z masažo srca. Roke damo ena na drugo, komolec  je stegnjen in pritisnemo 30-krat, pri čemer se mora prsnica udreti za približno 5 cm. Sledita 2 vpiha, vendar pa nove smernice pravijo, da je dovolj tudi le masaža srca.

Ko nekdo prinese defibrilator, se ga postavi zraven osebe in se ga vklopi. Defibrilator prične z dajanjem naslednjih navodil:

  1. Pokličite zdravniško pomoč. (Defibrirator začne z dajanjem navodil od začetka, ker pa mi že vemo, da je treba najprej poklicati zdravniško pomoč, smo do prinosa defibrilatorja zdravniško pomoč že poklicali.)
  2. Odstranite vsa oblačila s pacientovih prsi. (Ker že vemo, da bo za uporabo defibrilatorja osebi potrebno odstraniti oblačila, lahko to storimo že v času, ko čakamo na defibrilator in kasneje ne izgubljamo časa.)
  3. Potegnite zeleni jeziček, da izvlečete elektrode. (Ko potegnemo zeleni jeziček, padeta iz defibrilatorja dve elektrodi.)
  4. Povlecite elektrode s podloge.
  5. Položite elektrode na goli prsni koš, kot je prikazano na sliki. (Na vsaki elektrodi je prikazano, kam se jo namesti. Elektrodi se namesti tako, da steče električni šok skozi diagonalo srca.)
  6. Pritisnite elektrode čvrsto na golo kožo pacienta.
  7. Analiziramo srčni ritem.
  8. Ne dotikajte se pacienta. (Defibrilator analizira srčni ritem, se pravi, analizira, ali je elektrošok potreben ali ne. Pri tem je pomembno, da se osebe ne dotikamo. Vedeti moramo, da ko so elektrode na pacientu, aparat sam analizira srčno stanje pacienta in nam pove, ali je elektrošok potreben. Osebe torej ne moremo ubiti.)
  9. Elektrošok priporočen. (V primeru, da elektrošok ni potreben, aparat pravi, da elektrošok ni priporočen.)
  10. Pritisnite utripajoči gumb zdaj. (Utripati začne rdeči gumb. Ta gumb pritisnemo.)
  11. Elektrošok izveden. Lahko se dotikate pacienta.
  12. Začnite s temeljnimi postopki oživljanja.

Pričnemo s temeljnimi postopki oživljanja, aparat pa nam pri tem da dodatna navodila, in sicer, naj postavimo roko eno na drugo, kot je prikazano na sliki, in pritiskamo v ritmu metronoma. Slišimo: tk, tk, tk,… Po dveh minutah aparat ponovno reče, da se naj pacienta ne dotikamo in da je elektrošok priporočen. Postopek ponavljamo.

Aparat nam torej da jasna in glasna navodila, kako ravnati. Govori dokaj hitro, vendar se hitrosti govorjenja ne smemo ustrašiti, saj bo vsako navodilo ponavljal toliko časa, dokler se ne bo izvedlo. Osebi lahko le pomagamo, ne moremo je ubiti. Aparat je namenjen za 30 elektrošokov.

Tekst in foto: Jana Roštan

Oglejte si tudi