Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
12°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Minutke za slovensko kulinariko na Srednji šoli Josipa Jurčiča

V okviru projekta Socialni in kulturni kapitalsmo se štiri partnerice mreže, Srednja šola Josipa Jurčiča Ivančna Gorica, Osnovna šola Stična, Osnovna šola Ferda Vesela Šentvid pri Stični in Vrtec Ivančna Gorica dogovorile, da je za privzgojo nekaterih vrednot nujno nameniti nekaj minut kulinariki. Zato bomo promovirale domače sadje, domače slovenske jedi, domače pecivo in potico, nekaj časa pa bomo namenili tudi dobrotam drugih narodov.

Na naši šoli smo že v oktobru tri dni namenili pomenu uživanja sadja, še posebej smo izpostavili jabolka in domače grozdje, sveže naravne jabolčne sokove in ob dnevu učiteljev vse zaposlene presenetili z domačim jabolčnim zavitkom – »štrudlom«.

V četrtek, 20. novembra, pa smo pripravili odlično degustacijo slovenskih jedi.

Sliši se zelo enostavno, mar ne? A v zakulisju je bilo pestro. Najprej sva s profesorico predmeta sodobno podjetništvo, modul turizem, naredili izbor sodelujočih. Po okvirni predstavitvi projekta so dijaki marsikaj predvideli sami. Razredne skupnosti so prispevale razstavne predmete za priložnostno razstavo ob degustaciji. Že dva dni pred projektom smo se s tehničnimi sodelavci in knjižničarjem dogovorili, kako bomo pripravili prireditveni prostor. S sestavljalko jedilnika, vodjo kuhinje in sodelavci smo nekajkrat kar ob malici posodabljali potek in načrt dogodka.

V četrtek zjutraj se je začelo odštevanje. Medtem ko smo pripravljali in urejali degustacijska mesta in se dogovarjali za način pokušine jedi na posameznih mestih, je iz šolske kuhinje že dišalo. Dijaki četrtih ekonomskih in drugih gimnazijskih letnikov so zavihali rokave, sprostili ideje in uredili tudi razstavni prostor. Postavili smo šolske klopi, jih polepšali z belimi prti, nato pa so svoje strani razprle stare kuharice, medvojni in še starejši zapiski s kuharskih tečajev, na prtih in prtičih so oživeli nageljni, rožmarini in druge vezenine, svoje mesto so zavzeli kuhinjski pripomočki in domiselno umeščene slike starih črnih kuhinj, priložnostni oder je v rekordnem času zaživel v povsem drugem času.

 

Dišalo pa je vedno bolj domače ... in začelo se je. Pečena prosena kaša s suhimi slivami, ajdovi in beli žganci z ocvirki, repa z bučnim oljem, klobase vseh vrst, krvavice in domač kruh pa seveda naraven, svež jabolčni sok so na degustacijskih mestih navdušili dijake in vse zaposlene na šoli. Poleg degustacije je potekala tudi redna šolska malica, v šolski kuhinji so nam pripravili domače skutine štruklje. Med uživanjem v hrani in kramljanjem smo si ogledali še projekcije predstavitev domačih jedi po slovenskih pokrajinah in zbirko starih receptov na raznih lističih.

 

Razstava je uspela, ker so razstavne predmete prispevali vsi razredi, kar pomeni mame, babice in prababice naših dijakov pa tudi zaposleni na šoli. En razred je celo pripravil filmček z naslovom Babice kuhajo. Škoda, ker šola nima stalnega razstavnega prostora, da bi bila razstava na ogled daljši čas in tudi za javnost. Degustacija hrane s spremljajočimi dejavnostmi je izjemno primerna za pridobivanje in razvijanje socialnih veščin in komunikacije, je izobraževanje in je način za oblikovanje in ohranjanje pozitivnega odnosa do slovenske kulinarične dediščine kot dela kulture našega naroda.

 

Uspeh dogodka je rezultat usklajenega in zavzetega dela cele šole, dijakov, učiteljev in drugih strokovnih sodelavcev, naših kuharic, hišnika…Vsem velja iskrena zahvala, saj smo spet naredili nekaj izjemnega!

 

Marina Strnad

Oglejte si tudi