Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za ponedeljek, 05.12.2016

delno oblačno
Dopoldne bo povečini zmerno do pretežno oblačno. Na jugovzhodu bodo sprva možne rahle padavine.
-2°C | 4°C
torek, 06.12.2016
-1°C | 6°C
sreda, 07.12.2016
-2°C | 4°C
četrtek, 08.12.2016
-4°C | 7°C
petek, 09.12.2016
-2°C | 3°C
Opozorila
Ponedeljek, 5.12.2016 ob 10h
Dodatnega opozorila ni.
-2°C
4°C
delno oblačno
Nahajaš se tukaj: Novice

Potičnica velikanka predana za peko največje ......


TURIZEM, LOKALNE SKUPNOSTI, DOGODKI, DRUŠTVA

| |
14.03.2013      23:19
A A

Potičnica velikanka predana za peko največje potice na svetu



Predaja lončene potičnice velikanke
Predaja lončene potičnice velikanke
Deli:

V sredo, 14. marca sta Turistično društvo Boštanj in Društvo  lončarjev in keramikov Slovenije   v Žalni pri Grosupljem slovesno predala  velikansko lončeno potičnico, ki sta jo zasnovala in izdelala  Blaž Konec – Pinki in Lončarstvo Boštjan in Tatjana Dobovšek iz Žalne,  Društvu podeželskih žena Prebold , ki ima namen  v njej  speči največjo potico na svetu ter  se z njo  potegovati za vpis v Ginnessovo knjigo rekordov.

Ob predstavnikih organizatorjev dogodka so se slovesne predaje potičnice velikanke udeležili župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič z direktorjem občinske uprave Dušanom Hočevarjem, podžupan občine Prebold Franci Škrabe,  nekaj domačih občinskih svetnikov, predsednikov krajevnih skupnosti  in turističnih društev, domačini in številni radovedneži iz širšega lokalnega območja.  V svojem govoru je grosupeljski  župan  dr. Peter  Verlič med drugim povedal, da se največje ideje zgodijo v majhnih deželah, po katerih te postanejo prepoznavne, podžupan Prebolda Franci  Škrabe pa, da je slovenska potica v svetu že poznana, a festival potic je samo eden, in to v Preboldu. Na njem sodelujejo gospodinje s širšega celjskega območja.

Zamisel o peki največje potice na svetu je prišla s štajerskega konca do Društva lončarjev in keramikov Slovenije.  Skupaj sta stopila  lončarska mojstra Blaž Konec-Pinki in Boštjan Dobovšek ter se letos februarja lotila izziva: izdelati največjo potičnico na svetu.  Delali so jo s skupnimi močmi v Lončarstvu  Boštjan in Tatjana Dobovšek v Žalni. Za  skoraj  1,6 metra veliko potičnico  v premeru, z obsegom  490 centimetrov in težko 34 kilogramov  so potrebovali  50 kilogramov gline iz Brežic, ki so jo  žgali v Lončarstvu Dobovšek in glazuro iz tovarne Emo Celje.  Notranji presek potičnice je 10 krat 11 centimetrov;  iz potice, ki se bo spekla v njej (skoraj 5 metrov)  pa bodo lahko narezali približno 330 kosov.  Za primerjavo:  potičnica velikanka je 15-krat večja od običajne,  večje potičnice.  Kot je povedal Boštjan Dobovšek, med prijatelji poznan tudi po peki odličnih potic,  je lončeni potičnici velikanki dal ime po sv. Barbari.

Festival potic  je že tradicionalna prireditev, ki bo letos jubilejna, 10. po vrsti, potekala  v Preboldu v petek in soboto pred cvetno nedeljo  (22. do 23. marec 2013). Prizadevne tekmovalke in tekmovalci pripravijo potice, kolače in druge velikonočne pekovske dobrote za ocenjevanje v Preboldu že v petek zgodaj popoldne. Strokovna komisija ocenjuje izdelke v kategorijah: orehova potica, smetanova potica in orehov šarkelj. Vsi izdelki bodo razstavljeni, najboljšim pa bodo podelili priznanja. S poticami in kolači bodo po končanem festivalu razveselili starejše občane v domovih na Polzeli, Grmovju, Preboldu in na Vranskem.

S slovensko tradicijo obarvan dogodek v Žalni so dopolnili  Ljudski pevci  Zarja ter godci in folklorna skupina iz Kulturnega društva France Prešeren iz Račne,  štajerska gosta pa sta na odru raztegnila še harmoniko.  Temu je sledilo veselo druženje ob mizah, ki so se šibile od dobrot domačih gospodinj iz Turističnega društva Boštanj.





Povezani članki
5 (1 glas)
Oceni članek
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Grosuplje!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!