Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
PET.
16°C
2°C
Oceni objavo

Posvet NVO v Grosupljem: Društva in ostale organizacije pesti kar precej težav

Stičišče NVO (nevladnih organizacij) osrednje Slovenije je v Grosupljem organiziralo t.i. horizontalni posvet članov društev, zavodov in drugih NVO iz občine Grosuplje.

Vsi navzoči smo skupaj z ekipo treh moderatorjev, ki so spretno vodili več kot dveurno debato o problemih in priložnostih nevladnega sektorja, sedli v krog. Moderirani horizontalni posvet ima svoje posebnosti in pravila, ki spodbujajo nehierarhično diskusijo, kjer smo vsi v enakopravnem položaju. Posvet temelji na skupnostnem dogovoru, konstruktivni in kulturni debati, vključevanju vseh udeleženih k diskusiji, sprejemanju sklepov s konsenzom in ne s preglasovanjem.

 

Nevajeni tovrstnih posvetov smo po začetni rahli zadregi prav kmalu razvili dinamičen pogovor, ki je osvetlil precej perečih področij, ponudil mnogo predlogov za izboljšanje in tudi konkretnih akcijskih sklepov.

 

Naštejmo nekaj največjih težav, ki jih udeleženci posveta zaznavamo pri svojih aktivnostih:

  • Pogreša se komunikacija in povezanost med nevladnimi organizacijami v občini Grosuplje ter komunikacija z Občino Grosuplje, s katero se težko komunicira.
  • Pomanjkanje zavedanja o tem, kakšen potencial so nevladne organizacije, da niso samo strošek občine, temveč vir moči in gonilna sila razvoja. Ni zavesti o tem, kaj nevladni sektor nudi občanom.
  • Nevladne organizacije v občini Grosuplje so premalo okrepljene. Potrebno bi se bilo zgledovati po dobrih praksah v drugih občinah, narediti plan komunikacije z Občino, ji predstaviti dobre prakse in rešitve.
  • Zmanjšanje sredstev za sofinanciranje neprofitnih organizacij in za delovna mesta na Zvezi kulturnih društev Grosuplje in Zvezi športnih organizacij Grosuplje. Kako zaščititi delovna mesta v NVO?
  • Rezultati občinskih razpisov pridejo prepozno – nerazumevanje Občine o realnem stanju na terenu. Netransparentno delovanje Občine, vezano na razpise (roki, objave rezultatov, kriteriji).
  • Problem v tem, da se neporabljena sredstva na razpisih ne dajo na voljo drugim področjem, kjer je bilo sredstev premalo, projektov pa veliko.
  • Previsoki stroški najemnine za prostore nevladnih organizacij, članarine ni mogoče dvigniti, sponzorska sredstva je vedno težje pridobivati. Predragi stroški tudi zaradi nepoznavanja dejstva, da lahko Občina nudi brezplačne prostore NVO.
  • Premalo informacij o tem, kako pridobiti sredstva iz EU in želja po pomoči Občine na tem področju.
  • V samem mestu Grosuplje in tudi v Šmarju – Sapu ni brezplačnih oglaševalskih mest, ki bi bila primerna in na voljo oglaševanju nepridobitnih dejavnosti. NVO imajo plakate do velikosti A3, ki niso primerni za oglaševalska mesta, s katerimi upravlja koncesionar za plakatiranje.

O znižanju sredstev in še več o tem si lahko preberete na:http://www.drevored.si/na-prezi/komentar/posvet-nvo-v-grosupljem-drustva-in-ostale-organizacije-pesti-kar-precej-tezav/Andrej Brezec, Zavod DREVORED, viri: zapisnik posveta in Stičišče NVO, foto: Drevored

Oglejte si tudi