Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Postopek in obračunavanje praznjenja greznic

Javno komunalno podjetje Grosuplje je izvajalec javne službe storitev odvajanja in čiščenja odpadnih voda na območju občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje.

 

Osnova za obračun teh storitev je količina porabljene pitne vode po vodomeru  za stavbe, v katerih se opravlja storitve javne službe oskrbe s pitno vodo. Za  stanovanjske stavbe, ki se ne oskrbujejo iz javnega vodovodnega sistema in izvajalec javne službe nima podatkov o porabi pitne vode, se pri obračunu upošteva normirana poraba pitne vode, ki znaša 0,15 m3 na stalno in začasno prijavljeno osebo na dan. Za druge stavbe kot so šole, vrtci, obrtne dejavnosti, društva …, kjer se poraba pitne vode ne ugotavlja z obračunskim vodomerom, pa se upošteva normirana poraba 1,2 m3 na dan za vodomer s faktorjem omrežnine 1 (DN≤20), za druge premere priključka se normirana poraba določi sorazmerno z upoštevanjem faktorjev.

Storitve se bodo izvajale na naslednji način:


PRAZNJENJE PRETOČNIH GREZNIC

Izvajalec javne službe bo storitev izvajal:

  • enkrat na tri leta,
  • prazni se samo prvi usedalnik greznice,
  • v primeru, da greznica ni zgrajena po gradbenih standardih in nima prvega usedalnika blata, se izprazni do 6 m3vsebine greznice,
  • pri večstanovanjskih stavbah se izprazni do 2 m3 vsebine usedalnika po stalno prijavljeni osebi,
  • v primeru pogostejših praznjenj se storitev zaračuna po uradnem ceniku.

PRAZNJENJE MKČN DO 50 POPULACIJSKIH ENOT (PE)

Izvajalec javne službe bo storitev izvajal:

  • največ dvakrat v treh letih.

PRAZNJENJE NEPRETOČNIH GREZNIC  

Izvajalec javne službe bo storitev izvajal:

  • redno, ko bo to potrebno, pri čemer mora uporabnik izvajalcu javne službe dokazati, da;
  1. je greznica zgrajena po gradbenih predpisih in poseduje uradno dokazilo o vodotesnosti greznice,
  2. je minimalna prostornina nepretočne greznice 6 m3 (najmanj 3 m3 po osebi),
  3. so v greznico speljane samo komunalne odpadne vode iz gospodinjstva.

Uporabnik bo obvestilo o praznjenju greznice ali MKČN prejel vsaj petnajst dni pred začetkom opravljanja storitve. V obvestilu bosta navedena datum in okvirni čas prihoda izvajalca javne službe. Uporabnik bo lahko navedeni datum in uro enkrat prestavil za 30 dni, o čemer mora izvajalca javne službe pisno obvestiti vsaj osem dni pred začetkom opravljanja storitve.

Če uporabnik na določeni datum ne bo dosegljiv in se na obvestilo ne bo odzval, se šteje, da je storitev opravljena, izvajalec javne službe pa bo storitev praznjenja opravil ponovno čez tri leta.

Izvajalec javne službe bo plansko čiščenje greznic nadaljeval v mesecu marcu 2015.


V primeru nastajanja blata v greznici ali MKČN na kmetijskem gospodarstvu rejnih živali, je kmetijsko gospodarstvo lahko izvzeto iz izvajanja in plačevanja storitev praznjenja greznic ali MKČN. Lastnik kmetijskega gospodarstva mora v tem primeru izvajalcu javne službe dostaviti obrazec o kmetijskem gospodarstvu in obrazec o staležu rejnih živali ali kopijo izpiska iz registra živali (GVŽ), ki pa ne sme biti starejši od šestih mesecev in sicer do 25. v mesecu. Blato iz greznice ali MKČN mora biti v tem primeru zmešano skupaj z gnojnico oziroma gnojevko in pred gnojenjem oziroma pred nadaljnjo uporabo skladiščeno najmanj šest mesecev. Oprostitev plačevanja storitev se v tem primeru uveljavi s prvim dnem naslednjega meseca od prejema ustreznih dokazil.

Ne glede na navedbe iz prejšnjih odstavkov se morajo vsi uporabniki, tudi stanovanjske hiše kmetijskega gospodarstva, po izgradnji nove javne kanalizacije, nanjo priključiti. Gnojevke oziroma gnojnice ni dovoljeno odvajati v javno kanalizacijo.

 

Več o cenah si preberite na: http://www.jkpg.si/novice/454-obvestilo-o-praznjenju-pretocnih-nepretocnih-greznic-in-malih-komunalnih-cistilnih-naprav-ter-obracun-teh-storitev1

 

Javno komunalno podjetje Grosuplje

Oglejte si tudi