Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

Teden možganov - o možganski kapi

Akutna možganska kap je po vsem svetu ena najpogostejših nevroloških bolezni. V Sloveniji še vedno velja za tretji vzrok smrtnosti  in za prvi vzrok oviranosti. Ta bolezen je tudi drugi najpogostejši vzrok demencam ter zapletom, kot sta epilepsija in depresija.   

 

Zdravi možgani pomenijo posamezniku osrednji organ za obvladovanje življenja, zato je pomembno  preprečiti vsako večjo okvaro možganov. Pri možganski kapi lahko pride do zapore ali razpoka možganske žile, kar je vzrok simptomom, ki jih je pomembno čim hitreje prepoznati in ukrepati, da omejimo ali preprečimo okvaro. Koncept »čas so možgani« je ključnega pomena. Akutna možganska kap je urgentno stanje, zato moramo ukrepati po načelih najvišje nujnosti.

 

Vsekakor bo nekaj informacij o tej temi zanimivo za marsikoga. Dogajalo se bo v Kulturnem domu Grosuplje (Kino), v sredo, 12. marca 2014, s pričetkom ob 18.00 uri! Vstop bo prost.


Očitno je naša občina prijazna občanom. Pa ne le kar se zunanjega videza tiče. Živahno je na kulturnem področju, ki ga kreira Zveza kulturnih društev (ZKD),  tu je Mestna knjižnica Grosuplje,  aktivna so mnoga društva od gasilcev, upokojencev, do planincev,  pa Univerzo za tretje življenjsko obdobje (UTŽOG) imamo, občinsko glasilo Grosupeljski odmevi nas zanimivo obvešča o vseh pomembnih dogodkih, premoremo radio Zeleni val, pa spletno stran Drevored, in vsak  januar že deveto leto po vrsti, v okviru Zdravstvenega doma (ZD) Grosuplje, uspešno deluje Zdravček. Poganjata ga  Darko Taseski, doktor medicine  in Irena Koritnik, medicinska sestra.  Pohvalno je, da je pri vsem tem vloženo veliko prostovoljnega dela, prostovoljnih prispevkov (članarine), donatorstva, a brez  pomoči in podpore občine marsikaj od tega ne bi bilo. 

 

Zdravček je naslov za več aktualnih brezplačnih predavanj o zdravljenju raznih bolezni in o zdravem načinu življenja, ki jih izvajajo zdravniki iz ZD Grosuplje in razni specialisti zdravstvene stroke.  Izveden je bil  že deseti ciklus predavanj v 9 letih, letošnji na temo srčno-žilnih bolezni.  Prvo leto sta bila izvedena dva cikla.

Ko sem Zdravček omenil sinu, ki raziskuje možgane v tujini in je aktivni član nevroznanstvenega društva SiNAPSA, mi je predlagal, da organiziram kak dogodek v okviru Tedna možganov (TM) tudi pri nas. Doktor Taseski je idejo podprl in me napotil k sestri Ireni. Ta me je poučila, kako se tej zadevi streže in usmerila h gospe Simoni Zorc Ramovš (ZKD). Tam je bil še Luka Puš, ki je nudil operativno pomoč.  Tako se je predlani zgodil prvi dogodek, kjer sta nevrolog in psiholog zanimivo predavala o  Alzheimerjevi bolezni  in demenci.  Lani pa sta v drugi zasedbi, vendar zopet nevrolog in psihologinja predavala o Parkinsonovi bolezni in kako ohraniti možgane čim dlje zdrave.  Po zaslugi  urednika naših »Odmevov«, gospoda Braneta Petroviča,  sta bili predavanji tudi posneti  in sta objavljeni na spletni strani.

 

Odziv je bil velik in pozitiven že prvo leto. Rad bi se zato še enkrat zahvalil vsem, ki so po svoje prispevali, da sta dogodka uspela in tako so mnogi občani brezplačno prišli do koristnega znanja. Najprej gre zahvala društvu SiNAPSA, ki je brezplačno zagotovilo po dva zanimiva strokovnjaka za vsak dogodek, potem Občini Grosuplje, ki je zagotovila brezplačno dvorano  in še vsem ostalim, ki so pomagali pri oglaševanju, da so bili ljudje seznanjeni o dogodku. Vesel sem, in ni mi žal za vložen trud, pa nekaj malega sredstev za materialne stroške, ko sem videl radovedne in zadovoljne udeležence dogodka. Lep občutek je to! 

Ni bilo treba posebej razmišljati, ali bi s tem nadaljeval. Ko me je poklical vodja TM (Simon Brezovar, mlad psiholog, ki zaključuje doktorski študij), ali sem tudi letos zainteresiran za dogodek v Grosupljem, sem odgovoril: »Seveda«. Omenil sem mu, kaj je letos počel Zdravček. Zato je predlagal temo našega dogodka »Možganska kap«, ker se navezuje na temo Zdravčka in dograjuje vsebino preteklih dogodkov. 

 

Naslovna tema TM letos je sicer: »V omrežju«. Možgani delujejo kot nekakšna mreža, sestavljena iz velikanskega števila živčnih celic. Tudi omrežje žil v možganih je zelo kompleksno, ki zagotavlja nemoten dotok krvi s pomembnimi hranili in kisikom v možgane. Prav težave v tem omrežju lahko pripeljejo do možganske kapi.  Kolega Simon je kmalu po določitvi teme našel predavateljici, ki delujeta na področju zdravljenja možganske kapi – vsaka iz svojega vidika. Z nami bosta tokrat nevrologinja, Marija Šoštarič Podlesnik, dr. med., in klinična psihologinja, dr. Alenka Sever, univ. dipl. psih.. Gospa Podlesnikova bo govorila o tem, kako možgansko kap prepoznati, kako jo zdraviti in kako se pred njo zavarovati, dr. Severjeva pa se bo osredotočila na rehabilitacijo miselnih sposobnosti po možganski kapi.  

 

Upam, da mi bodo tudi letos brezplačno pomagali oglaševati:  Radio Zeleni val,  spletna stran Drevored,  ZD, ZKD,  DU, knjižnica, lekarne, župnišča, in še druge ustanove, ki bodo nudile prostor za plakate in letake, kot so že do zdaj.  Vsem iskreno hvala za nazaj in prijazno povabilo k sodelovanju letos! 

 

Seveda pa že ne tem mestu vabim vse zainteresirane na dogodek.  Ne le tiste, ki ste se že srečali  z možgansko kapjo, temveč tudi ostale, kajti zdravje ni zagotovljeno nikomur, zanj se moramo še kako truditi.  Vsi smo kandidati tudi za možgansko kap, eni bolj, drugi manj.

 

Kako zmanjšati tveganje za to ne redko, a hudo in kruto bolezen, ki se pogosto konča že ob napadu s smrtjo, in kako živeti s tem po tem, ko že pride, če preživimo, pa boste več izvedeli na dogodku!

Vsem  želim čim več zdravja!  Pa tudi veliko veselja in smeha, ki sta pomembna dejavnika zdravega in kakovostnega življenja!

 

Anton Pelko  

Oglejte si tudi