Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Ob Dnevu spomina na mrtve

Za nekatere je  1. november  praznik  Vseh svetih,  skupni  praznik  godov  vseh svetnikov in mučencev  (krščanski praznik od  4. stoletja dalje) .  Tradicionalno so včasih na naših tleh polagali več pozornosti godovom družinskih članov, kot pa njihovim  rojstnim dnevom. Zato  se je in se še danes na skupen godovni dan vseh svetnikov običajno  edinkrat v letu  zbere skupaj vsa   družina, ki ji ob srečanju živih članov in ob obujanju  spominov na umrle  1. november  v resnici pomeni  praznik družine,  tradicije, pripadnosti, zavedanja korenin.

 

Praznik Vseh svetih je bil po drugi svetovni vojni preimenovan v Dan mrtvih in potem  v  Dan spomina na mrtve, s čimer je z imenom  dan večji poudarek umrlim – tistim, ki jih ni več med nami – a tradicija je ostala ista: družine se zbirajo  ob s cvetjem okrašenih  grobovih,  prižigajo sveče, se pomenkujejo  in rokujejo s sorodniki, znanci in številnimi drugimi, ki jih imajo priliko videti le enkrat na leto,  tu na pokopališču.

 

Množice živih ljudi na pokopališčih obenem dokazujejo, da je smrt  naraven  del življenjskega ciklusa.  Umrli so zasejali nova semena življenja in ko so dogoreli, so dali prostor za življenje drugim, svojim naslednikom. Izgube  nam dragih, pomembnih ljudi, še posebej, če so nenadne, so zelo boleče.  Zato so med nami tudi taki, ki jim 1. november odpira  še nezaceljene rane, a kljub bolečini, se ozrite okoli sebe, namenite nasmeh in pozdrav  sočloveku in se zavejte, da niste sami, ampak član velike družine.

 

In ne nazadnje  je praznik  Dneva spomina na mrtve trenutek,  ko bi  bilo prav, da  se  kljub vsem težavam,  s katerimi se spopadamo, zavemo  daru življenja, ki ga še imamo. Veselimo se vsakega vdiha, vsakega koraka, vsake jutranje zarje ali sončnega zatona,  veselimo se  pogleda na zelene travnike, veselimo se……   Ko človek ne vidi, sliši, ko ne more  prijeti žlice, ko ne more narediti koraka, …. ni pomembno koliko denarja ima v denarnici, vse bi dal za to, kar mu ni več dosegljivo. Zato uživajte življenje v  tem, kar imate na voljo, kajti mogoče že  jutri tega  ne bo več.

Oglejte si tudi