Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Dan semen - permakulturna delavnica

Če govorimo o ekološko pridelani hrani, pa najsi bo živalskega, zlasti pa rastlinskega izvora, je zelo pomemben začetni izvor – to so semena. 


DAN SEMEN bo celodnevni dogodek: 

- od 9h do 13h permakulturna delavnica

- od 14h do 17h izmenjava semen.

 

Začetek leta je med drugim tudi čas, ko se v mislih in dejanjih pripravljamo na ponovno rojstvo – prebuditev narave. V tem času delamo setvene, časovne in prostorske načrte, pridobivamo nova znanja, pripravljamo ustrezne materiale, vse v mislih in z željo, da bomo pričeli s prvimi deli na vrtu, v sadovnjaku, na njivah in travnikih čim bolj pripravljeni.

Zelo enostavno je omogočiti rastlinam, da doživijo cel ciklus življenja in nam iz enega ali dveh posejanih semen rodijo na desetine novih semen. Potrebno je z njimi le naravno rokovati . Kako, pa je odvisno od našega poznavanja narave in rastlin v njej.

Pri vrtnarjenju in kmetovanju semena predstavljajo pomembno vlogo. Od semen in njihove trajne kvalitete je odvisna prihodnost živih bitij.

 

TERMIN: sobota, 22. februar 2014, od 9.00 do 13.00

LOKACIJA: Dvorana Glasbene šole Grosuplje, Partizanska cesta 5, Grosuplje; opis poti: Tisti, ki boste avtocesto zapustili na izvozu pri Hotelu Kongov krožišču zavijete na 1. izvoz desno in nadaljujete pot po Ljubljanski cesti do križišča z Adamičevo cesto, kjer zavijete desno in po približno 200 m pred trgovino Tuš (na levi strani) zavijete levo na Partizansko cesto, kjer takoj po prvi ležeči cestni oviri zavijete levo in po nekaj metrih ste na lokaciji.

 

ORGANIZATOR: DREVORED, Zavod za aktivno mesto, Brezje pri Grosupljem 90, 1290 Grosuplje

PROGRAM: Kratek uvod, predavanje, praktično delo po skupinah in diskusija.

PREHRANA: Na delavnici vam bomo postregli z domačim ekološkim pecivom, toplimi in hladnimi napitki.

PRIJAVA IN CENA: Prijave sprejemamo na info@drevored.si, cena delavnice je ugodnih 20 €, ob prijavi plačate akontacijo v višini 10 €, še bolj enostavno pa celoten znesek na trr:6000 0000 0252659 (Hranilnica LON) za Zavod Drevored, Brezje pri Grosupljem 90, pripis: permakulturna delavnica – semena.  Če z delavnico ne boste zadovoljni, vam bomo v celoti povrnili plačilo. Število udeležencev je omejeno, zato predlagamo, da pohitite s prijavo.

POTRDILO: Po zaključku boste prejeli tudi potrdilo o opravljeni delavnici.

OPREMA: Priporočamo, da prinesete tudi svoja ekološka semena. Obvezna pa je dobra volja!

KONTAKT: info@drevored.si, GSM: 041 323 356 (Andrej)

 

Kaj bomo delali

Na našem srečanju se bomo seznanili z vlogo semen pri vseh živih bitjih, posebej bomo obravnavali semena uporabnih rastlin od pridelave do shranjevanja in ponovne uporabe. Spoznali bomo slovenska avtohtona, domača in udomačena semena. V smislu ohranjanja semen bomo spoznali metode in načine ohranjanja glede na klimatske razmere in lastnosti  ter zapise posameznih semen.

Pravijo, da so semena narodno bogastvo. S poznavanjem, pridelavo in shranjevanjem semen smo lahko tudi mi udeleženci  tega bogastva. Potrebni so le znanje in sodelovanje z naravo, katere sestavni del smo tudi mi. Zelo enostavno, ni kaj. Zato ste vabljeni na srečanje. Nova znanja in spoznanja nas bodo neobremenjeno usmerila k prihajajoči pomladi, ki nas bo z lahkimi koraki usmerila na naše vrtove, njive, travnike in gozdove, ki kličejo po medsebojnem druženju.

 

O bistvu permakulture in semenih nam bo na predavanju razložila ena prvih učiteljic permakulture v Sloveniji, Jožica Fabjan.


Več o permakulturi in Jožici Fabjan, pa o lokaciji predavanja lahko izveste na http://www.drevored.si/

Povezave

www.drevored.si/

Oglejte si tudi