Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Občni zbor DU Grosuplje 2015

V soboto, 21. marca 2015, je v prostorih Družbenega doma Grosuplje potekal 61. redni letni občni zbor Društva upokojencev Grosuplje. Zbor članov so odprle članice Ženskega pevskega zbora Lastovke, vse navzoče člane društva, ter gosta, župana občine Grosuplje dr. Petra Verliča in predstavnika Društva upokojencev Ivančna Gorica Matjaža Marinčka, pa je pozdravil predsednik Društva upokojencev Grosuplje Drago Andročec.

  

Društvo trenutno šteje 1169 članov. V njem deluje več komisij, izpostaviti velja komisijo za izlete, komisijo za šport, zdravstveno komisijo, komisijo za informiranje ter socialno komisijo. V okviru društva potekajo tudi dejavnosti, kot je krožek za ročna dela, šivanje in babice pečejo, pa tečaj angleškega jezika, in še bi lahko naštevali.

  

Skozi dogajanje v društvu v preteklem letu nas je v svojem poročilu popeljal predsednik društva Drago Andročec. Kot vsako leto, so se tudi v lanskem letu člani društva udeležili različnih športnih tekmovanj, ki jih je organizirala Osrednjeslovenska pokrajinska zveza društva upokojencev. Sodelovali so v streljanju z zračno puško, kjer je ženska ekipa osvojila 4. mesto, moška pa 3. mesto, v balinanju, kjer je moška ekipa osvojila 7. mesto, ter v pikadu, kjer je ženska ekipa osvojila 7. mesto, moška pa 9. mesto. Športno leto so zaključili s tradicionalnim tekmovanjem v pikadu, in sicer med društvi upokojencev Grosuplje, Ivančna Gorica in Šmarje – Sap.

  

V letu 2014 je bilo organiziranih 5 izletov in 3 družabna srečanja. Odpravili so se do Čateža, kjer so imeli tudi pustovanje, naslednji izlet jih je vodil na Sv. Goro z ogledom Banjške planote, za tem so se odpravili še na Orlovo gnezdo in do jezera Königssee. Izlet v neznano jih je presenetil z ogledom gradu Štatenberg in samostana Studenice. Zadnji izlet jih je popeljal v Semič, kjer so imeli tud martinovanje. Prav tako so se udeležili piknika, že 22. trgatve v Vipavi, in organizirali prednovoletno srečanje v gostišču Krpan v Grosupljem.

Udeležba na izletih in srečanjih je bila številna, saj so se štirikrat odpeljali kar z dvema avtobusoma.

  

Omenimo lahko še, da so v mesecu aprilu v času pred Veliko nočjo v Mestni knjižnici Grosuplje članice rokodelske skupine pripravile razstavo Iz dobrih rok v srca otrok, septembra so se udeležili kulturno družabnega srečanja upokojencev in drugih starejših občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje v Stični, oktobra so 80 letnike povabili na vožnjo z ladjico po Ljubljanici, z darili jih je tudi v lanskem letu obdaril Rotary klub Grosuplje, decembra pa so organizirali novoletno srečanje v gostilni Krpan v Grosuplju. Ob koncu leta so na domu obiskali 244 svojih članov starih nad 80 let, obiskali pa so tudi člane društva stanujoče v Domu starejših občanov Grosuplje. Drago Andročec je med drugim tudi povedal, da od oktobra 2014 dalje pri Domu starejših občanov Grosuplje dnevno ob 7.30 uri telovadi približno 40 moških in žensk različnih starostnih skupin. Od marca 2015 pa je ob 8.00 uri telovadba v okviru društva Šola zdravja iz Domžal organizirana tudi pri Adamičevem spomeniku. Telovadijo pol ure dnevno in razgibajo vse telo, od glave do pet.

  

Aktivna je tudi skupina za starejše, ki se imenuje Lotos. Skupina se na svojih rednih srečanjih pogovarja o različnih temah, s katerimi se soočajo člani društva v vsakdanjem življenju, ali pa tudi o bolj splošnih. Obujajo spomine in si pomagajo z nasveti, v zadnjem času prostore društva radi zamenjajo s kavarno ali pa se srečajo kar pri katerem od članov doma.

  

Drago Andročec je z zadovoljstvom povedal še, da je v letu 2014 v občini Grosuplje živelo 2129 ljudi, starejših od 69 let. V projekt Starejši za starejše za višjo kakovost življenja doma pa je vključenih 1312 ljudi, kar pomeni, da je v projekt vključene skoraj 70% zajete ciljne populacije. Številne so v lanskem letu tudi obiskali. V projektu Starejši za starejše je v društvu sodelovalo 25 prostovoljcev, za kar se jim resnično in toplo zahvaljuje. Zahvala pa gre tudi Občini Grosuplje za podporo pri izvedbi projekta, saj jim stoji ob strani tako z razumevanjem kot s sofinanciranjem projekta.

Predsednik društva se je ob koncu poročila vsem poverjenikom društva zahvalil za dobro in vestno opravljeno delo v preteklem letu, zahvala pa gre tudi vsem, ki delujejo na katerem koli področju v društvu.  

     

Za opravljeno delo v lanskem letu je društvu v svojem imenu in v imenu občine Grosuplje čestital župan dr. Peter Verlič. »Poročilo o delu društva je bilo res dolgo in mislim, da se je veliko luštnega dogajalo,« je dejal župan.

Povedal je, da na občini poskušamo slediti politiki prijazne občine. Prvi takšen projekt je bil starosti prijazna občina, s katerim smo se vključili tudi v svetovno mrežo starosti prijaznih mest in občin pod vodstvom Inštituta Antona Trstenjaka. V okviru tega pa je nastal tudi že prvi konkretni projekt, to je Center aktivnosti Grosuplje.

Postali pa smo tudi mladim prijazna občina. Želimo biti prijazni starejšim, mladim, medgeneracijsko povezani. Ob tem je župan omenil, da se je pred kratkim udeležil zbora Društva upokojencev Šmarje – Sap, kjer je bil tudi predsednik Mestne zveze društva upokojencev Ljubljana Marjan Sedmak, ki je dejal, da tisto, kar se naredi dobro za starejše, se naredi dobro za vse generacije, s čimer se sam popolnoma strinja, zato bomo s temi projekti poskušali nadaljevati tudi v prihodnje. »Še lepše pa je, če smo prijazni tudi mi sami. Z optimizmom,zmernim potrpljenjem in dobro voljo se lahko marsikaj naredi,« je dejal.

 

Župan je še povedal, da če bo šlo vse po načrtih, bomo ob koncu leta odprli novo lekarno pri zdravstvenem domu, zaupal pa nam je tudi, da je bil pred kratkim na sestanku pri našem občanu, ministru za infrastrukturo dr. Petru Gašperšiču, kjer so dorekli, da če bo vse po sreči, se bo v letu 2017 pričel graditi nadvoz pri Sončnih dvorih. Prav tako pa ga zelo veseli, da je v državnem proračunu za leto 2016 predvidena izgradnja zadrževalnika Veliki potok.

  

Na občnem zboru smo med drugim prisluhnili tudi finančnemu poročilu, poročilu nadzornega odbora, iz plana dela za leto 2015 pa izvedeli, da se društvu obeta tudi aktivno in razgibano leto 2015.

 

Tekst: http://www.grosuplje.si/obni-zbor-drutva-upokojencev-grosuplje-v-letu-2015.html

Foto: Brane Petrovič

Oglejte si tudi