Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

90 let gasilstva na Spodnji Slivnici

Slovesna proslava ob praznovanju 90-letnice Prostovoljnega gasilskega društva Spodnja Slivnica se je odvila v soboto, 31. maja 2014, na Spodnji Slivnici.

 

 

Dobrodošlico na slovesnosti je županu občine Grosuplje dr. Petru Verliču, predstavniku Gasilske zveze Slovenije Marjanu Šmalcu, poveljniku Gasilske zveze Grosuplje Janezu Pezdircu, podpredsedniku Gasilske zveze Grosuplje Iztoku Vrhovcu, predstavnikom pobratenega Prostovoljnega gasilskega društva Trnovo ter vsem ostalim gasilkam, gasilcem, in krajanom izrekel predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Spodnja Slivnica Janez Zupančič.

 

Človek se je že v pradavnini nenehno srečeval z ognjem. Skozi svoj obstoj je spoznal in razvijal njegovo uporabo, njegove prednosti, izkusil pa je tudi njegove nevarnosti. Pisalo pa se je leto 1924, ko se je na neki mrzli zimski večer v vaški gostilni porodila misel o ustanovitvi gasilskega društva na Spodnji Slivnici. To je rojstno leto društva. Janez Zupančič je povedal, da je k članstvu takoj pristopilo precejšnje število vaščanov, ki so z vso zagnanostjo in prekašanjem samega sebe že naslednje leto kupili ročno brizgalno ter leta 1926 zgradili že tudi prvi gasilski dom z garažo in kulturno dvorano.

 

Janez Zupančič se je sprehodil skozi zgodovino društva, dan praznovanja 90 letnice društva pa izkoristil za zahvalo vsem, ki so izkazovali svojo požrtvovalnost oziroma kakorkoli prispevali in pomagali društvu.

  

PGD Spodnja Slivnica so ob prazniku iskreno čestitali poveljnik Gasilske zveze Grosuplje Janez Pezdirc, predstavnik Gasilske zveze Slovenije Marjan Šmalc, predstavnik Gasilske zveze Grosuplje Iztok Vrhovec in župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič.

 

Poveljnik Gasilske zveze Grosuplje Janez Pezdirc je društvu ob tej priložnosti v imenu Gasilske zveze Grosuplje izročil tudi darilo, in sicer napravo, ki rešuje življenje, avtomatski defibrilator. Predstavnik Gasilske zveze Slovenije Marjan Šmalc pa je društvu zaželel, da bo imel tudi v prihodnje tako vestne in pridne gasilce, napravo, ki so jo prejeli, pa da bodo vestno, a čim manjkrat uporabljali.

 

Predstavnik Gasilske zveze Grosuplje Iztok Vrhovec je poudaril, da ta dan ni le praznik gasilk in gasilcev tega društva, ki praznuje visok jubilej, ampak je praznik cele vaške skupnosti.


Župan dr. Peter Verlič pa je dejal, da gre za res visok jubilej. 90 let pomeni, da se je gasilstvo na Spodnji Slivnici ohranjalo iz roda v rod, iz generacije v generacijo, rdeča nit društva pa je bila ves ta čas ista. Pomagati sočloveku, reševati življenja, reševati premoženje, in seveda živeti s krajem.

 

Povedal je še, da se bodo na občini še naprej trudili, da po najboljših močeh pomagajo PGD Spodnja Slivnica oz. gasilstvu v naši občini, pri tem pa poudaril, da denar ni vse. Z denarjem se ne da kupiti nečesa, kar gasilke in gasilci že imajo, to je srčnost. Tega se ne da kupiti in to je neprecenljivo, je še rekel župan ter jim ob jubileju izrekel zahvalo za vse, kar so dobrega storili.

  

 Na slovesnosti so podelili gasilske plakete, kulturni program pa je z zapetimi pesmi obarval Grosupeljski oktet, prisluhnili smo tudi Dobrepoljski godbi.

 

Vir: http://www.grosuplje.si/90-let-prostovoljnega-gasilskega-drutva-spodnja-slivnica.html

 

Foto: Brane Petrovič

Oglejte si tudi