Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Razstava krpank in čipk

V »podaljšku« velikonočne razstave, ki poteka v Mestni knjižnici Grosuplje,  vas v stari Koščakovi hiši čaka presenečenje in paša za oči izpod rok ustvarjalk, zbranih okoli mentorice Mare Podržaj iz Perovega.  Še danes si lahko tam ogledate  posteljna pregrinjala, blazinice, torbice, otroške igrače in najrazličnejše domiselne figurice iz krpank,  ki vas ne bodo pustile ravnodušnih.  Krpanke so  unikatne, v večji meri izdelane ročno, iz bombažnega blaga in uporabne.

Mara Podržaj  se je naučila izdelovati krpanke pred dvema letoma na Univerzi za tretje življenje v Ivančni Gorici.  S svojimi domiselnimi, izvirnimi izdelki je prepričala tudi komisijo za domačo in umetnostno obrt pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, ki ji je podelila certifikat za umetnostno obrt.  Svoje mojstrstvo se je odločila prenašati tudi na druge, kar so ji omogočili v Društvu upokojencev Grosuplje.  Na delavnicah so se ji pridružile navdušene, pridne  roke žensk,  ki so sledile napotkom svoje   mentorice in ustvarile že vrsto čudovitih krpank.

Patchwork – umetnost izdelovanja krpank je šiviljska tehnika, ki prihaja iz Amerike. Manjši koščki blaga, spretne roke in domišljija šivilje so popoln recept za neverjetne izdelke, ki se šibijo v Marini skrinji in že polnijo omare njenih učenk.

»Najbolj pomembno pri vsem pa je, da ženske naše starosti, ki mislimo, da niti nitke ne znamo več vdeti, naredimo take izdelke, da so vredni ogleda.  Obenem se družimo in skrbimo, da naše sive celice  ne postanejo res sive,« razlaga Mara Podržaj.

Čipke  si lahko ogledate v obeh razstavnih prostorih Koščakove hiše.

Oglejte si tudi