Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
PON.
13°C
2°C
Oceni objavo

Že 28. Zbornik občin Grosuplje, Ivančna Gorica, Dobrepolje

V petek, 25. julija 2014, smo v Mestni knjižnici Grosuplje prisluhnili predstavitvi že 28. Zbornika občin Grosuplje, Ivančna Gorica, Dobrepolje.

  

Direktorica Mestne knjižnice Grosuplje Roža Kek je v svojem imenu in v imenu ostalih članov uredniškega odbora na predstavitvi zbornika lepo pozdravila župana občine Grosuplje dr. Petra Verliča, direktorja občinske uprave Občine Grosuplje Dušana Hočevarja in podžupana občine Ivančna Gorica Tomaža Smoleta, ob tem pa se občinam Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje zahvalila za finančni prispevek, da ta publikacija lahko izhaja. Lepo je pozdravila tudi avtorje nekaterih prispevkov v zborniku in pa seveda vse, ki ta zbornik radi prebirajo.

Roža Kek je povedala, da zbornik izhaja že vse od leta 1967, vsa ta leta pa so v knjižnici to publikacijo z velikim ponosom predstavljali uporabnikom kot eno od temeljnih domoznanskih knjig, na katere so se lahko naslanjali učenci, dijaki, študentje, raziskovalci, ko so iskali različne verodostojne podatke o tem prostoru, o naših krajih in ljudeh. In glede na to, da se je kasneje vsebinsko priključila še bogata bibliografija, je bil to dodaten vir informacij za ta prostor, kot tudi za širši slovenski prostor in izven naših meja.

  

Župan dr. Peter Verlič se je ob tej priložnosti zahvalil vsem avtorjem prispevkov in jim tudi čestital. Vsak tak zbornik je namreč plod kar dosti dela. Ko je poprosil, da malo pogleda v zbornik, še preden ga tudi uradno obelodanimo, je bil ponovno vesel. Tako kot doslej je tudi v tem zborniku ujet košček naše zgodovine. »In v tem koščku naše zgodovine se odseva, kar smo ustvarili tisti, ki delamo po svoji funkciji na občini, in tudi vse tisto, kar ustvarjajo naši ljudje, in na to moramo biti ponosni. Tudi sam sem ponosen, ker sem tudi sam, ko sem prebral, kaj vse smo storili v naši občini, videl, da sem na veliko stvari že pozabil. In verjetno bi odšle v pozabo za vedno. Prevečkrat se to zgodi,« je dejal župan in dodal, da kljub vsem novim medijem knjiga še vedno ostaja pričevalec naše zgodovine.

Župan je še dejal, da je zbornik tudi dokaz, da se nismo zamejili v prostore občine, da občine Ivančna Gorica, Grosuplje in Dobrepolje še vedno lepo sodelujejo. V občini Grosuplje si prizadevamo, da se regijsko čim bolj povezujemo, saj več ko imamo prijateljev, več imamo možnosti, da skozi takšne vezi nastanejo dobri projekti za v prihodnje, ki se bodo potem spet zapisali v ta zbornik.

Vsem, ki so prispevali k nastanku tega zbornika, se je zahvalil tudi podžupan občine Ivančna Gorica Tomaž Smole. Sam meni, da je takšen zbornik pomemben pričevalec današnjega časa, morda ne zdaj, ampak čez vrsto let, ko bo nekdo hotel dojeti duh tega časa, pa bo to še toliko bolj dragocen vir informacij.

  

Vsebino že 28. zbornika po vrsti je predstavil glavni urednik dr. Mihael Glavan. Zbornik je strokovno domoznanska publikacija, kar pomeni, da je vsebinsko vezan na določeno območje, torej področje teh treh občin, in seveda na ljudi, ki tukaj ustvarjajo in o teh krajih pišejo. V tem pogledu se vrašča v celoten slovenski prostor.

 

Tudi ta knjiga ima tradicionalne razdelke, prične se z gospodarsko in kulturno zgodovino na tem področju, ki vključuje prispevek o 120 letih železniške proge Ljubljana – Kočevje, prispevek Od davnin do današnjih dni, ki govori o območju Grosuplja, vse od prvih virov pa do danes, prispevek o arheološkem najdišču iz rimskih časov na Muljavi, kjer so odkrili pomembno, dragoceno in zanimivo arhitekturno osnovo tega naselja. Iz malo novejše zgodovine pa si lahko preberemo še prispevek o Podružnični šoli Krka, ki jo je obiskoval že Josip Jurčič.

 

Drugi sklop knjige tradicionalno prikazuje razvoj občin Grosuplje, Ivančna Gorica in Dobrepolje v minulih dveh letih. Pregled na vsake dve leti nazorno prikaže, kako teče življenje v teh občinah, kako naše občine napredujejo na gospodarskem, kulturnem, športnem, političnem oz. vsakršnem področju. V ta del pa sodijo tudi predstavitve kakšnega gospodarskega podjetja ali dejavnosti, ki je bila v teh letih kakorkoli aktualna. Tokrat se predstavljata Odvetniška družba Čeferin in Pekarna Grosuplje.

 

Naslednji del, znanost, kultura, književnost, se vselej naslanja na naše pomembne občane, naše pomembne zgodovinske dogodke, nova odkritja, ali kaj podobnega. V tej knjigi je predstavljenih več zanimivih osebnosti, preberemo si lahko o našem znamenitem piscu Louisu Adamiču, o župniku Mateju Sitarju, o umetnostnem zgodovinarju dr. Stanetu Mikužu ter o Josipu Jurčiču in njegovem delu Kozlovska sodba v Višnji Gori.

 

Nekaj dragocenih prispevkov pa najdemo tudi v zadnjem kroniškem delu, in sicer o pranečaku Josipa Jurčiča Cirilu Jurčiču, o etnologinji Anki Novak in prispevek o dr. Milanu Dolganu, Ani Galetovi in Metodu Turnšku. Na Muljavi so uredili zanimiv šolski muzej, o čemer si prav tako lahko preberemo. Nenazadnje pa si lahko preberemo še prispevek o Zdenki Cerar, gre za spominski prispevek o pravnici, telovadki, političarki in javni delavki, ki je dala močan pečat tudi Grosuplju.

 

Vir (tekst in foto) http://www.grosuplje.si/

Oglejte si tudi