Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Glasbena šola Jakoba Gallusa v Grosupljem

V Grosupljem bomo letos začeli s šolo za orgle, petje, zborovodstvo in in kitaro. Vabimo k vpisu. Prijavnice in informacije dobite v župnišču Grosuplje in v Stični ter na spletnih straneh obeh župnij.

 

O glasbeni šoli

    Glavni poudarek glasbene šole Jakoba Gallusa je pridobivanje uporabnega glasbenega znanja, izkušnja komornega in orkestrskega igranja ter spoznavanje glasbene umetnosti. Učitelji naše glasbene šole želijo pomagati učencem:
  • pri odkrivanju in razvijanju glasbenega talenta,
  • jim podati ustrezno glasbeno znanje,
  • jim omogočiti glasbeno izražanje
  • ter jih vzgajati za kulturne vrednote.

   Glasbeno znanje in izkušnja, ki jih učenci prejmejo na glasbeni šoli naj bi pomagala učencem odraščati v vsestransko razgledane osebnosti.    Glasbena šola Jakoba Gallusa je interna glasbena šola Glasbenega združenja stiške bazilike, in deluje, kot del Župnijskega mladinskega centra Stična in Župnije Stična.  Svoja vrata je odprla oktobra 2009.     Glavni vodili za odprtje interne glasbene šola sta bili: prezasedenost javnih glasbenih šol in s tem povezano veliko število otrok, ki kljub želji, niso bili sprejeti v programe glasbenega izobraževanja, ter potreba Glasbenega združenja in drugih dejavnosti v župniji Stična po kvalitetnih glasbenikih, ki bi dobili svoje mesto znotraj komornega orkestra ter v drugih vokalno instrumentalnih sestavih.


 Glasbena tradicija v Stični sega že v davno leto 1135, ko je v Stični začel svoje poslanstvo Cistercijanski samostan. Že takrat so menihi odprli šolo, v kateri so poučevali tudi glasbo. Glasba je bila prisotna v stiškem samostanu skozi vso njegovo zgodovino. O tem so nam zgovorne priče inventarni zapisniki, ki v različnih zgodovinskih obdobjih pričujejo, da je bilo v stiškem samostanu vedno lepo število glasbil.
 

    Med najodličnejše cvetove stiške glasbene dejavnosti pa prav gotovo sodi Jakob Gallus Petelin, ki si je svojo izobrazbo, tako splošno, kakor tudi glasbeno, nabiral prav v stiškem samostanu.


Vir: http://zupnija-grosuplje.rkc.si/

Oglejte si tudi