Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Izpis iz obveznega članstva Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije

Od nedelje, 27. oktobra 2013 dalje  člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) oziroma Območne obrtno-podjetniške zbornice Grosuplje (OOZ Grosuplje)  lahko izstopijo iz obeh zbornic. Na podlagi Sprememb in dopolnitev  Obrtnega zakona, ki so stopile v veljavo 27. aprila letos, to nedeljo poteče 6-mesečni prehodni rok, po katerem članstvo v OZS ni več obvezno.

 

Ponudba OZS je na trgu

V teh dneh ste člani OOZ Grosuplje prejeli nekoliko debelejšo kuverto  z reklamnim materialom zbornice in še nekaterih ponudnikov  ugodnih storitev za obrtnike.  O tem, zakaj se splača biti član OZS  oziroma katere so prednosti članstva lahko preberete tudi na http://www.ozs.si/Prednostičlanstva.aspx . Če vas dosedanje delo zbornice in prejeta ponudba nista prepričali, lahko napišete Izstopno izjavo iz OZS, ki obenem velja kot izstopna izjava za domačo obrtno zbornico (primer izstopne izjave si oglejte spodaj). Po podatkih v medijih naj bi  že predčasno podalo izstopno izjavo iz zbornice 2000 članov.

 

Nova članarina bo nižja

OZS ima trenutno dobrih 50 tisoč članov, ki so obvezni plačevati članarino  v višini od 10 do 50 evrov (odvisno od števila zaposlenih).  Glavnino članov predstavljajo samozaposleni, ki jih je 57 odstotkov. Od prejetega denarja zadržijo na OZS 35 odstotkov, ostalih 65 odstotkov pa posredujejo  posameznim območnim zbornicam, od koder prihajajo člani.  Po novem naj bi prostovoljni člani zbornice, ki zaposlujejo delavce,  plačevali  27 evrov, samozaposleni 18 evrov in člani z dejavnostjo domače in umetnostne obrti 10 evrov članarine. Vendar o tem še ni odločeno, saj bo predvidoma  reorganizacija zbornice in uveljavitev spremenjenih aktov potekla  v začetku prihodnjega leta, ko bo znano  število obrtnikov oziroma podjetnikov, ki so se odločili ostati člani OZS.

 

Manjše število tistih, ki bi se lahko okoristili

Ker obrtniki še vedno gojijo zamere na nekdanje vodstvo  OZS, ki si je navkljub težki gospodarski situaciji, s katero se že nekaj let otepa večina obrtnikov, izplačalo  velike odpravnine, pa na ponudbo izobraževanj  Izobraževalnega centra OZS, ki je bila za člane kljub popustu pogosto enako draga, kot pri drugih ponudnikih, pa na številne neodgovorjene  telefonske klice, ko so želeli pomoč……se sedanje vodstvo OZS zaveda, da so potrebne spremembe tudi na tem področju. Pripravilo je predlog reorganizacije, ki naj bi ukinil funkcijo predsednika upravnega odbora – po novem naj bi bil le en predsednik  UO in skupščine.  Upravni odbor  naj bi zmanjšali iz sedanjih 22 na največ 15 članov.  Namesto generalnega sekretarja naj bi zbornica dobila direktorja, katerega mandat bo vezan na mandat  predsednika. Zmanjšalo se bo število zaposlenih, a to je odvisno od številčnosti članstva, ki bo ostalo, saj želijo zadržati čim več strokovnjakov, ki bodo nudili pomoč  članom.

 

Kdo bo lastninil premoženje lokalnih zbornic, če….

Posebno poglavje v zborničnem sistemu so posamezne OOZ, ki delujejo samostojno. Večina teh razpolaga s svojimi poslovnimi objekti, nekatere  tudi počitniškimi objekti. Vsi objekti pa so bili zgrajeni ali kupljeni  in potem vzdrževani  iz  članarine  svojih članov -  torej so last članov.  Situacija je bila pri Gospodarski zbornici precej drugačna, ker je bila njen ustanovitelj država, medtem ko so obrtno zbornico postavili obrtniki sami.   Ob tem se zastavlja zanimivo vprašanje: »Kdo bo lastninil to ogromno premoženje  (62) območnih zbornic v primeru, da bo osip članstva tako velik, da jih večji del (predvsem manjših)  ne bo  mogel delovati?«  

 

Zadnje Spremembe in dopolnitve Obrtnega zakona izrecno prepovedujejo, da bi se sredstva propadle zbornice razdelila med člane, v  2. točki  41.a  člena pa določa »Premoženje območno-obrtne podjetniške zbornice, ki preneha delovati, se prenese na Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, drugo območno obrtno-podjetniško zbornico ali lokalno skupnost.«  V nadaljevanju pa pravi, da mora preneseno premoženje novi lastnik uporabiti izključno za uresničevanje namena podpore obrtništvu in podjetništvu. Kaj pa če novi lastnik tega stvarno ali »namišljeno« ne bo mogel zagotavljati?   Ali bo to na koncu postalo še eno družbeno polje, ki si ga bodo iznajdljivi posamezniki pretočili v privatne žepe?

 

Grosupeljska obrtna zbornica ima v lasti  precej mogočno zgradbo Doma obrtnikov v Grosupljem, ki jo je v zadnjem desetletju dobro obnovila in opremila, obenem pa je njeno vodstvo v nasprotju z razsipništvom  vrha OZS,  članarino pridno spravljalo na kupček. Če je del težko prisluženega denarja slovenskih obrtnikov poniknil v razkošju OZS in žepih nekaterih njenih vodilnih, kdo bo imel korist od vašega denarja, ki ga OOZ Grosuplje že nekaj let plemeniti na bančnih računih, če se odločite množično izstopiti iz zbornice in molčati!?

 

V zagovor vodstvu OOZ Grosuplje:  prizadevalo si je uveljaviti možnost, da tudi v primeru prenehanja delovanja zbornice, njeno premoženje ostane članom.

 

Izstop iz zbornice

Člani imajo tri mesece možnost, da se izpišejo iz zbornice – do 27. januarja 2014.  Po tem datumu bo možno podati izstopno izjavo kadarkoli, a upoštevala se bo šele z nastopom novega koledarskega leta. Vendar: do konca oktobra 2013 bodo morali vsi člani še plačevati obvezno članarino, ki bo tudi sodno izterljiva.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Primer IZSTOPNE IZJAVE, ki jo pošljete na naslov:

 

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

Celovška 71

1000 LJUBLJANA

 

Izstopna izjava iz Obrtne zbornice Slovenije

 

Ime  podjetja (s.p., d.o.o.,..)    _______________________________________________

ki ga zastopa (ime podjetnika) _______________________________________________

Naslov podjetja ________________________________________________________

Dejavnost  _______________________________________________

Matična številka ________________________________________

Davčna številka _________________________________________

Zavezanec za DDV ___________

 

Z dnem _____________ * izstopam iz članstva Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije in Območne obrtno-podjetniške zbornice Grosuplje.

 

*31.10.2013 - ta datum izstopa  bo veljal le za tiste, katerih izjavo bodo na OZS prejeli do 30.10.2013

 

Lahko dodate tudi pojasnilo zakaj. Npr.:

 

Iz OZS izstopam, ker od denarja, ki ga plačujem za članarino, nimam nobenih koristi.

 

 

Datum (izjave) _____________

  

Vpišite ime firme

Vpišite ime in priimek odgovorne osebe

 

Podpis odgovorne osebe in štampiljka podjetja

Oglejte si tudi