Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Franci Novak iz Vidma je letošnji evropski pesniški vitez

Na drugem Evropskem pesniškem turnirju, ki je potekal 17.novembra v Mariboru, je v konkurenci sedmih držav postal vitez letošnjega turnirja slovenski pesnik Franci Novak.

Franci Novak iz Vidma je letošnji evropski pesniški vitez

 

Na drugem Evropskem pesniškem turnirju, ki je potekal 17.novembra v Mariboru,  je  v konkurenci sedmih držav postal vitez letošnjega turnirja  slovenski pesnik Franci Novak.

 

Založba Pivec je v okviru programa Evropske prestolnice kulture izvedla drugi Evropski pesniški turnir, na katerem so se pomerili zmagovalci nacionalnih izborov za najboljšo neobjavljeno pesem v tekočem letu iz sedmih evropskih držav. Na tem pesniškem turnirju so sodelovali: Reinhard Lechner (Avstrija,) Tatjana Bijelić (Bosna in Hercegovina), Martina Vidaić (Hrvaška), Tamás Kabdebó (Madžarska), Daniela Raimondi (Italija), Mirka Ábelová (Slovaška) in Franci Novak (Slovenija).

 

Mednarodna strokovna žirija je najbolje ocenila  Novakovo pesem Ljudje kot rastline, občinstvo pa se je odločilo za italijansko pesnico Danielo Raimondi s pesmijo Portret. Pesniki so svoje pesmi brali v svojih jezikih,  medtem ko je občinstvo spremljalo prevode projicirane na platno. Vseh sedem finalnih pesmi vključno s prevodi v vse jezike sodelujočih držav in angleščino so pri Založbi Pivec izdali v zborniku, ki ga je brezplačno prejelo v dar občinstvo na finalu, dostopen pa bo tudi v vseh sodelujočih državah.

 

Evropski pesniški turnir 2012 sestavljajo trije dogodki:  prvi revialni turnir v Zalaegerszegu je bil  15. Novembra,  imenovanje viteza  v Mariboru in sledi še tretji dogodek 15. Decembra v Sarajevu.

Oglejte si tudi