Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

18. Študentska delovna brigada

Študentska delovna brigada je tradicionalni projekt, ki ga se izvaja že 17 let. Približno 50 prostovoljcev (študentov in mladih) se za 10 dni odpravi v izbrano občino ter dela družbenokoristna dela.

Občino prostovoljci izberejo na podlagi naravnih katastrof, demografske ogroženosti ipd. Projekt se izvaja že od leta 1999, ko so prvič s skupnimi močni odpravljali posledice potresa. Lani so prostovoljci pomagali v Dobrovniku, kjer so odpravljali posledice poplav, letos pa bodo v občini Radlje ob Dravi, od 22. do 31. 7. 2016. 

Namen študentske delovne brigade je v prvi vrsti pomoč pomoči potrebnim, spodbujanje solidarnosti med študenti, zelo pomembno pa je tudi druženje, saj se tu sklenejo prijateljstva, ki trajajo še dolgo po zaključku študija.

Poleg dela pa Študentska delovna brigada združuje zabavo, spoznavanje Slovenije, njenih skritih lepot in raznolikih običajev.

Kako poteka delovni dan:

Delovni dan se prične z bujenjem ob 7. uri zjutraj. Ob 8. uri se prične delo na deloviščih, ki traja do 15. ure. Brigadirke in brigadirji so razdeljeni na delovne skupine, vsaka ima svojega vodjo, ki je zadolžen za organizacijo in nemoten potek dela. Na deloviščih se dela 9 dni, zadnji dan pa je namenjen pospravljanju tabora in pripravi na odhod domov.

Vsak dan je nekdo ob brigadirjev zadolžen za pomoč v kuhinji (pomivanje posode, priprava malice, pomoč pri pripravi kosila in večerje, čiščenje tabora).

Po končanem delu, ob 15. uri, sledi kosilo in popoldanske aktivnosti. Druženje z domačini, športne in družabne igre, ogledi krajevnih znamenitosti in spoznavanje kulturne dediščine okoliških krajev. Letos pa bodo popoldne organizirane kreativne delavnice.

Vsak študent, ki se udeleži Študentske delovne brigade, se vsako leto z veseljem znova prijavi. To je dokaz, da se študentje, ki se udeležujejo tega projekta zavedajo pomena prostovoljnega dela in nudenja pomoči.

Več o projektu lahko najdete tukaj.

Oglejte si tudi