Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Župana so ob Tednu otroka obiskali učenci osnovnih šol

V okviru prireditev ob Tednu otroka, ko je vsa pozornost namenjena otrokom in mladostnikom, je Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Duplek,  v ponedeljek, 5.10.2015 ob 10. uri organiziral sprejem delegacije otrok iz OŠ Duplek, OŠ Korena, podružnične OŠ Dvorjane in Zgornji Duplek pri županu občine Duplek, Mitji Horvatu. Glavni namen srečanja je bil v osveščanju in zavedanju pomena zagotavljanja varnosti v prometu, predvsem varnosti otrok na poti v šolo in iz nje.

Ker letošnji teden otroka poteka pod sloganom »Nekaj ti moram povedati« smo na srečanju želeli  dati možnost otrokom – učencem OŠ, da povedo, katere nevarnosti v prometu prežijo nanje vsak dan na poti v šolo in iz nje ter predstavijo svoje predloge za odpravo teh nevarnosti. 

Sprejema so se poleg župana Mitje Horvata in njegovih sodelavcev  iz občinske uprave, udeležili tudi: ravnatelj OŠ Duplek Dano Novak, ravnatelj OŠ Korena Darko Rebernik,  komandir Policijske postaje Maribor I Aleksander Thaler, predstavnik Medobčinske redarske službe Robert Merc, rajonski policist Marko Rahle in seveda člani  Sveta za preventivo in vzgojo v  cestnem prometu Občine Duplek.

Učenci obeh osnovnih šol in obeh podružničnih šol, so pokazali veliko zanimanje in skrb za prometno varnost na šolskih poteh, saj jih je na srečanje prišlo kar 15. Po uvodnih besedah župana Mitje Horvata in predsednika Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Marjana Vrbnjaka, je navzoče pozdravil tudi komandir PP Maribor I Aleksander Thaler, ki je podal tudi kratko poročilo o varnosti otrok v naši občini v preteklem letu. Ugotovili smo, da je ta relativno dobra, saj se v tem obdobju ni zgodila nobena hujša prometna nesreča, v kateri bi bil udeležen otrok na poti v šolo ali iz nje. Kljub temu pa si moramo neprestano prizadevati, da se stanje ne bi poslabšalo, kar se lahko zgodi zelo hitro.

Nato so besedo prevzeli učenci, ki so imeli veliko povedati. Prav vsi so opozarjali na zelo različne nevarnosti v prometu, nekateri pa celo ponudili možne rešitve. Največ pripomb so imeli na pomanjkanje hodnikov za pešce ob občinskih cestah, nekateri si želijo več zarisanih prehodov za pešce, moti jih prevelika hitrost vozil na šolskih poteh zato so predlagali postavitev  hitrostnih ovir in podobno. Nekateri so opozorili celo na slabo preglednost določenih cest zaradi nepokošene trave.

Vsi prisotni smo spoznali, da so otroci zelo dobri opazovalci, tudi razmer v cestnem prometu in se tudi dobro zavedajo nevarnosti ki nanje prežijo na cesti. Zato je prav, da smo jim prisluhnili. Seveda smo si vsi, tako župan in pristojni delavci občinske uprave, kot rudi nadzorni organi, vse pripombe in sugestije skrbno zapisali. O tem bomo razpravljali v naslednjem obdobju in iskali možnosti, kako povečati varnost v cestnem prometu na naših cestah, še posebej pa varnost naših otrok na poti v šolo in iz nje. Prepričani smo, da bomo našli ustrezne rešitve, vsaj v tistih segmentih, ki ne zahtevajo velikih finančnih vložkov.

Po srečanju smo bili vsi enotnega mnenja, da je takšna oblika sodelovanja v skrbi za večjo prometno varnost vseh občanov, še posebej pa naših otrok, nadvse dobrodošla in koristna. Zato bomo v Svetu za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Duplek v sodelovanju z županom in občinsko upravo, podobno srečanje organizirali tudi v naslednjem letu. Takrat bomo učencem že lahko predstavili, katere nepravilnosti, na katere so opozorili, so bile v tem obdobju odpravljene in kakšne so možnosti za odpravo drugih, ki morda zahtevajo nekoliko več časa in finančnih sredstev.

Resnično si želimo, da bodo naši otroci na cestah, varni.

 

Marjan VRBNJAK,

predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu

Oglejte si tudi