Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
4°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Izvedli smo akcijo odstranjevanja ambrozije

Ambrozija je ena najbolj alergenih rastlin, saj njen cvetni prah lahko povzroča alergije tudi do 200 km od svojega rastišča. Njeno naravno rastišče je v Severni Ameriki, od koder se je razširila v zmerno topla območja Evrope, dele Azije in Avstralije. Nezadržno se širi tudi po Sloveniji.

 

Tudi v naši občini, kjer smo največja rastišča opazili na visokovodnem nasipu. Ker država zanj še ni določila upravljavca, ki bi opravljal košnjo, smo v soboto 29.8.2015 organizirali delovno izobraževalno akcijo odstranjevanja ambrozije pod geslom "Dihajmo zdravo", s katero smo želeli občane čim bolj seznaniti z rastlino samo in njenimi škodljivimi vplivi, tako za ljudi kot kmetijstvo.

 

Izvedena delovno izobraževalna akcija se je pričela s predavanjem predstavnika društva Melise Korena, Milana Grozdanoviča in predsednice društva Mire Kreft. Po končani seznanitvi smo se lotili odstranjevanja ambrozije na območju visokovodnega nasipa, iz smeri vhoda v gramoznico v smeri proti Zgornjemu in Spodnjemu Dupleku. Napolnili smo štiri poltovornjake te rastline, ki jih bo v uničenje odpeljalo podjetje Drava VGP Ptuj.

 

Posebej bi se želeli zahvaliti članom društva Melisa Korena in seveda vsem prostovoljcem, ki so se udeležili sobotne akcije. Želja je, da bi pri takšnih akcijah sodelovalo več občanov, saj se moramo vsi zavedati, da je izjemno pomembno, da živimo v zdravem in čistem okolju. 

Oglejte si tudi