Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
9°C
Oceni objavo

V Občini Duplek pred zaključkom projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju centralne čistilne naprave Maribor

 

V četrtek, 14. maja 2015, je na Občini Duplek potekala skupna novinarska konferenca Občine Duplek in Občine Miklavž na Dravskem polju. Na novinarski konferenci, ki je bila namenjena predstavitvi aktualnega dogajanja na projektu v omenjenih občinah, sta o pomenu projekta za obe občini spregovorila župan Občine Duplek, g. Mitja Horvat, in vodja projekta na Občini Miklavž na Dravskem polju, g. Simon Hmelak. Orisala sta trenutno dogajanje na projektu in odgovorila na vprašanja novinarjev. S konkretnimi informacijami s terena sta ju dopolnila predstavnika izvajalcev del v obeh občinah: g. Roman Moškotevc iz podjetja Ahac, d.o.o., in g. Albert Pihler, iz podjetja IMP, d. d.

 

V okviru projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju Maribora – širše prispevno območje CČN Maribor, ki ga že od lanskega leta na terenu izvajamo tudi v občini Duplek, se dela počasi bližajo koncu, po drugi strani pa se seveda približujemo končnemu cilju projekta: odpraviti vrsto let trajajočo problematiko odvajanja in čiščenja odpadnih fekalnih voda, ki imajo negativne posledice na okolje in zdravje ljudi. Gradbena dela na terenu so praktično zaključena, v prihodnje nas čaka še tehnični prevzem in poskusno obratovanje sistema, potem pa bodo uporabniki, ki so z nami na projektu sodelovali več kot odlično, lahko začeli urejati svoje hišne priključke in jih povezovati z novim kanalizacijskim sistemom.

 

Na območju Občine Duplek je tako izgrajeno kanalizacijsko omrežje v dolžini 8.420 metrov (2.490 metrov gravitacijskih vodov in 5.930 metrov visokotlačnih vodov), dva razbremenilno-zadrževalna objekta s tipskimi črpališči ter dve manjši črpališči.

 

Po pridobljenem uporabnem dovoljenju in opravljenem poskusnem obratovanju bomo na črpališče v Zgornjem Dupleku priključili novozgrajen sekundarni kanalizacijski krak ob državni regionalni cesti R3-710/1292 Maribor – Vurberk – Ptuj, od Križa do Splavarja ter pozneje tudi območje Zabreg, Zapolutk, Žitečke vasi in dela Zimice. Slednje se bo reševalo z ločenimi projekti v naslednjih letih.

 

Na območju Spodnjega Dupleka, kjer je bilo v preteklosti v večjem delu že zgrajeno sekundarno kanalizacijsko omrežje, smo le to povezali na primarni kanalizacijski vod, kar pomeni, da bomo v bodoče tudi iz Sp. Dupleka odvedli vse odpadne kanalizacijske vode na CČN Dogoše in posledično opustili obstoječo poddimenzionirano ČN Sp. Duplek, za katero planiramo preureditev v zbiralnico odpadnih gošč. V bodoče planiramo na območju Sp. Dupleka izgradnjo manjkajočih sekundarnih krakov ob državnih cestah R3-710/1292 Maribor – Vurberk – Ptuj kot tudi ob R3-745/4118  Dolge Njive-Spodnji Duplek, katera bosta prav tako priključena na glavni primarni kanal. Izgradnja omenjenega bo omogočila priključitev že zgrajene kanalizacije pri OŠ Duplek, na primarno kanalizacijsko omrežje občine.

 

V okviru omenjenega projekta je bilo v Sp. Dupleku zgrajeno naslednje: povezovalni tlačni cevovod v dolžini 2.377 metrov, od meje z Dvorjanami do meje z Zgornjim Duplekom, 983 metrov zbirnih gravitacijskih cevovodov in eno črpališče.

 

Na območju Dvorjan smo v okviru projekta izgradili 1.490 metrov povezovalnih tlačnih cevovodov, 1.602 metrov zbirnih gravitacijskih cevovodov ter en razbremenilno-zadrževalni objekt in dve črpališči. Omenjeno nam omogoča navezavo obstoječe že zgrajene kanalizacije v naselju Dvorjane (ob R3-710/1292 Maribor – Vurberk – Ptuj), katera je bila do sedaj namenjena odvajanju meteornih voda v Dvorjanah, na primarni kanalizacijski sistem, s čimer bo Dvorjanski del meteornega kanala prekategoriziran v mešani kanalizacijski sistem. Omenjeno bo v bodoče z dograditvijo kanalizacijskega omrežja s sekundarno kanalizacijo, omogočilo priključitev odpadnih voda širšemu območju Dvorjan ter v nadaljevanju Vurberka in Ciglenc. V okviru projekta sta bila na območju Joh zgrajena tudi dva gravitacijska cevovoda, ki bosta omogočila takojšnjo novo priključitev približno 40 gospodinjstvom.

 

Aktualno dogajanje na projektu lahko sicer spremljate preko spletnega mesta projekta www.kanalizacija-obmocjemb.si/.

Oglejte si tudi