Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
13°C
2°C
Oceni objavo

Podpisan kodeks ravnanja izvoljenih predstavnikov na lokalni ravni

Občinski svetniki so na seji 20.1.2016 podpisali Kodeks ravnanja izvoljenih predstavnikov na lokalni ravni. Namen kodeksa je določiti standarda obnašanja pri opravljanju njihovih dolžnosti in seznaniti občane s standardi obnašanja, ki jih imajo pravico pričakovati od izvoljenih predstavnikov. 

Izvoljeni predstavniki, torej občinski svetniki morajo svojo funkcijo opravljati vestno, odprto, odgovarjati za svoje odločitve, spoštovati pooblastila in posebne pravice ostalih izvoljenih predstavnikov in javnih uslužbencev ter ravnati v skladu z zakonom, saj je njihovo delovanje pri opravljanju javnih funkcij namenjeno zadovoljevanju javnega interesa. Pri opravljanju svoje funkcije izvoljeni predstavnik oblasti ne sme drugega političnega predstavnika ali javnega uslužbenca spodbujati h kršenju načel, ki so vsebovana v kodeksu, ali mu pri tem pomagati.

 
V kodeksu so urejena tudi področja volilne kampanje, prepovedi favoriziranja, izvajanja pooblastil v svojo korist, doslednega izvajanja določil v zvezi s konfliktom interesov, nezdružljivosti opravljanja funkcij, izvajanja diskrecijskih pravic, prepovedi korupcije in spoštovanja proračunske in finančne discipline.

 

Izvoljeni predstavniki so v času svojega mandata odgovorni za celotno lokalno prebivalstvo na območju celotne občine, odzivati se morajo na zahteve javnosti glede opravljanja svojih funkcij.



 

Oglejte si tudi