Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

9. redna seja občinskega sveta

Na 9. redni seji so svetniki obravnavali dvanajst točk dnevnega reda, od tega osem vsebinskih.

Seznanili so se s polletnim poročilom o izvrševanju proračuna občine za leto 2015 in pristopom k sporazumu o izvedbi odpusta dolgov socialno najšibkejšim občanom.

 

Obravnavali in sprejeli so drugi rebalans proračuna občine za leto 2015. Predlog rebalansa proračuna je predlog sprememb in dopolnitev proračuna med proračunskim letom. Pri pripravi rebalansa je občinska uprava ponovno pregledala načrtovane in realizirane prihodke in prejemke ter odhodke in druge izdatke proračuna. Izhajali so iz osem mesečne realizacije leta 2015. V skladu z dogovorom o zvišanju povprečnine so v skladu s podanimi izračuni Ministrstva za finance uskladili prihodke iz naslova prejete dohodnine.

S potrditvijo rebalansa proračuna so zagotovili financiranje obveznosti in proračun za leto 2015 ponovno uravnovesili.

Potrdili so tudi Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o merilih in postopkih za dodeljevanje socialno varstvenih pomoči v občini Duplek. Ker je vedno več občanov, ki plačila komunalnega prispevka za obvezno priključitev na vodovod ali kanalizacijo zaradi finančne stiske ne zmorejo, je občinska uprava pripravila spremembo Pravilnika o merilih in postopkih za dodeljevanje socialnovarstvenih pomoči, v katerega je vključila možnost subvencije za plačilo komunalnega prispevka v višini 50 % za občane, ki so prejemniki  bodisi socialne pomoči, varstvenega dodatka, otroškega dodatka iz 1. oz. 2. dohodkovnega razreda ali so navedeni v odločbi o pravici do denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka oziroma otroškega dodatka. Za plačilo preostanka zneska bo občan lahko zaprosil za podaljšanje dobe odplačila za dodatno leto, torej skupno 3 leta. O tej pravici bo odločila občinska uprava na podlagi vloge občana in ustreznih dokazil. V zavarovanje celotnega zneska komunalnega prispevka bo občina lahko na nepremičnini, za katero bo odmerjen komunalni prispevek, vknjižila prepoved odtujitve in obremenitve v svojo korist. S tem bo po mnenju predlagatelja omogočeno plačilo komunalnega prispevka vsem tistim občanom, ki so resnično v finančni stiski in bi ga drugače ne zmogli plačati ter izpolniti zakonsko obveznost priključiti se na obstoječo komunalno infrastrukturo.

Na predlog podjetja Snaga d.o.o. in po predhodni uskladitvi predloga s strani vseh občin soustanoviteljic, so svetniki sprejeli sklep, da preneha veljati Odlok o ustanovitvi javnega podjetja Snaga d.o.o. Soustanoviteljice so namreč skupaj oblikovale stališče, da je poslovanje Snage kot družbe z omejeno odgovornostjo učinkovitejše (ekonomsko učinkovitejše, liberalnejše zadolževanje, ne uporaba določil ZSPDSLS idr.), hkrati pa to omogoča občinam ustanoviteljicam neposredno, z direktno »in-house« podelitvijo koncesije, zagotoviti izvajanje gospodarske javne družbe ravnanja z odpadki preko družbe Snaga. Seznanili so se tudi s predlogom Družbene pogodbe o ustanovitvi družbe z omejeno odgovornostjo Snaga d.o.o..


Na predlog Nadzornega sveta Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada (JMSS) Maribor so imenovali revizorja za izvedbo revizije Letnega poročila JMSS za leto 2015 in sicer revizijsko družbo Revidicom d.o.o.. Za direktorico JMSS Maribor za mandatno obdobje štirih let,  prav tako na predlog nadzornega sveta, so imenovali dosedanjo direktorico mag. Tanjo Vindiš Furman.

Svetniki so bili pozvani, da najkasneje do 30. oktobra 2015 podajo predloge kandidatov za sodnike porotnike Okrožnega sodišča v Mariboru, saj je dosedanjim potekel petletni mandat.


Pripravila:

Dušanka Novak

 

Oglejte si tudi