Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Obvestilo vinogradnikom in vinarjem

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano obvešča vse vinogradnike in vinarje, da so se dolžni vpisati v register pridelovalcev grozdja in vina.

 

V register pridelovalcev grozdja in vina ste se dolžni vpisati vsi, ki obdelujete 0,05 ha ali več vinogradov, tisti, ki obdelujete manjšo površino pa le, če pridelek tržite.

 

POMEMBNO: 

 

  • 1. januarja 2016 se začne na območju Evropske unije uporabljati nov sistem dovoljenj za zasaditev vinske trte, v skladu s katerim bo moral vsak, ki bo želel zasaditi ali obnoviti vinograd, predhodno pridobiti ustrezno dovoljenje. Vse informacije v zvezi z dovoljenji za zasaditev so na voljo na upravnih enotah in pri kmetijski svetovalni službi.
  • Hkrati pa nova evropska zakonodaja predpisuje visoke kazni za tiste, ki bodo sadili vinograde brez dovoljenja ali pa vinogradov nimajo vpisanih v register in tržijo vino, mošt ali grozdje (izjema so le vinogradi tistih pridelovalcev, ki vino porabijo izključno v okviru družine).  

 

Zato pozivamo vse vinogradnike, da obstoječe vinograde najpozneje do konca leta 2015 vpišejo v register pridelovalcev grozdja in vina. Vpis v register je enostaven in se brez stroškov izvede na upravni enoti ter vam omogoča, da boste lahko v bodoče kadarkoli obseg vinogradov širili ali pa obnovili obstoječe vinograde ter svoje vino tudi prodajali.

Oglejte si tudi