Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Šola zdravja? Zakaj pa ne!

V Sloveniji trenutno deluje preko sto skupin Društva šole zdravja, v katerih po metodi 1000 gibov svoje telo razgibava na stotine članov. Telovadijo vsak dan, ne glede na vreme, od 7.30 do 8. ure, razen nedelje in praznikov. Tudi v Dolenjskih Toplicah je tako.

Pod vodstvom usposobljenih vaditeljev člani vseh starosti, spolov in telesnih sposobnosti vadijo na prostem; v Dolenjskih Toplicah vadba poteka na dvorišču nekdanjega gostiča Rog, kjer se zjutraj zbere vesela družba enako mislečih, ki jim je to jutranje druženje postalo del vsakodnevne rutine. Brez obveznosti in z dogovorom, da se o politiki govori čim manj. Goste zdravilišča, ki se nam pogosto pridružijo, prijetno preseneti jutranji krog, ko si sežemo v roke in zaželimo dobro jutro ter na koncu vadbe lep dan. Nemalo so začudeni,  ko vesela in glasna skupina utihne in v tišini vadi do osme ure.

 

Pogosto imamo opazovalce, ki odkrito ali skrivaj opazujejo našo vadbo. Opazujem sosede pri vaji, ne moti jih, delajo svoje, nekako zazrti sami vase. Marsikdo, ki nas gleda, si verjetno misli: »Saj to ni nič posebnega, to lahko dela vsak doma«. Načeloma je to res. Res pa je tudi, da bo pozoren opazovalec hitro ugotovil, da so pravilno izvedene vaje kar zahtevne, da v času vadbe temeljito razgibamo celotno telo, posebej vse sklepe, in  ker je pri vadbi poudarek na poglobljenem in pravilnem dihanju, je učinek toliko večji. Tisto, kar pa zares prinese rezultate, je vadba vsak dan, na svežem zraku in to tedne in mesece. Vsak od nas je čez čas opazil, da mu ni več problem predklon do tal ali počep, da ni več bolečin v hrbtu, da ni več jutranje otrplosti, da po vadbi občuti sproščenost in se prijetno počuti, posebej, ker se po vadbi nadaljuje druženje ob kavi, občasno dopolnjeno s pohodi v bližnjo okolico in izleti po Sloveniji.

 

Redno se udeležujemo srečanj skupin Društva šole zdravja iz cele Slovenije. Včasih se z nasmeškom spomnimo pomislekov pred odločitvijo za vadbo ali proti njej. Danes vemo, da so bili vsi pomisleki nepotrebni, napačni, zgolj izgovor za  nedejavnost. Danes nam je vsem žal, da z vadbo nismo začeli že davno. Ta prispevek je namenjen vsem tistim, ki si postavljajo taka in podobna vprašanja. Pridite na ogled, razgovor, poskusite, brez obvez, kar tako, za hec. Člani skupine »Šole zdravja« smo tam vsak dan od 7.30 do 8. ure, v vsakem vremenu, vedno dobre volje, z zavestjo, da delamo nekaj dobrega zase. V imenu naše skupine se zahvaljujem Termam Dolenjske Toplice, ki nam prijazno dovoljujejo vadbo. 

Pripravil: Martin Šmid

Oglejte si tudi