Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
ČET.
14°C
4°C
Oceni objavo

V LAS STIK tudi Dolenjske Toplice

Na pobudo županov občin Dolenjske Toplice, Žužemberk, Trebnje in Ivančna Gorica je nastala Lokalna akcijska skupina (LAS) Suhe krajine, Temenice in Krke (STIK). Ustanovne skupščine 22. julija na gradu Žužemberk se je udeležilo kar precej prebivalcev vseh štirih občin. Ustanovno pogodbo je tako podpisalo 82 članov različnih društev, podjetij, javnih ustanov in posameznikov, ki si obetajo denar iz evropske perspektive 2014-2020.

Občina Dolenjske Toplice je bila doslej ena od 15 članic LAS Dolenjske in Bele krajine in zaradi svoje majhnosti ni imela veliko vpliva na nabor projektov, ki naj bi se jih financiralo po tej poti, je razložil topliški župan Jože Muhič in dodal, da je bil edini projekt, ki je uspel, Oglarstvo za sedanjost in prihodnost, kot partnerji pa so bili v minimalnem deležu udeleženi še pri projektih Genska banka starih sort in Mošnice - les kot kulturna dediščina, medtem ko, recimo, pri projektu obnove Sitarjeve hiše niso bili uspešni. Zdaj pa se je ponudila možnost izbire.

"Občine Ivančna Gorica, Trebnje, Žužemberk in Dolenjske Toplice povezujejo Krka, Suha krajina in deloma Temenica, kar je dober temelj za družno nastopanje pri udejanjanju začrtanih ciljev. Ocenjujemo, da imamo kot manjši LAS, ki smo mu nadeli ime STIK, bistveno večje možnosti za črpanje sredstev," je odločitev komentiral Muhič. Na vprašanje, zakaj meni, da je to boljša izbira, pa je odgovoril, da si "s tem kupujemo več vstopnic za projekte, ki bodo občini neposredno ali posredno prinesli nova delovna mesta z aktivno promocijo območja ob zgornjem toku Krke, povečane možnosti za oblikovanje novih turističnih produktov, vzpostavitev mreže za lokalno samooskrbo, razvoj modelov socialnega podjetništva z aktivnim vključevanjem ranljivih skupin, vzpostavitev modela za aktivno in kakovostno preživljanje tretjega življenjskega obdobja." Po njegovem mnenju pa bi uspešni znali biti tudi projekti za ohranjanje tako kulturne kot naravne dediščine, vodne aktivnosti, kopališča, režim plovbe, sonaravno bivanje v gozdnem prostoru, oživitev že opuščenih dejavnosti, kot so kopa, pletarstvo, pridobivanje apnenca, lehnjaka, medičarstvo in svečarstvo.

Za začetek se tako na občini pripravljajo na tri projekte, za katere si obetajo evropski denar - Baza 20, Sitarjeva hiša in vaški dom na Sušicah - in računajo, da bo vsaj eden uspel, ostalo pa bo znano, ko bo v pripravi državna strategija za sofinanciranje tovrstnih projektov.

Oglejte si tudi