Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Stavbna dediščina Kočevskih Poljan

V Slovenskem etnološkem društvu (SED) se že več let ukvarjamo z izobraževanjem in pomočjo ljubiteljem etnologije pri urejanju njihovih etnoloških in sorodnih zbirk po različnih predelih Slovenije in v zamejstvu. Ker pa se pri tem največkrat srečamo tudi s stavbno dediščino, v kateri se zbirke nahajajo ali bi ta lahko nudila  primeren prostor za prezentacijo zbirk, pomagamo tudi pri osnovnem vrednotenju teh stavb, analizi njihovega stanja, ugotavljanju primernosti prostorov za določeno uporabo, z lastniki iščemo možnosti ureditve in podobno.

 

Stavbe so postale ne samo gradbeni objekt iz nekega ne tako bližnjega obdobja, temveč nosilke drugih identitetnih elementov, tesno povezanih z geografsko zgodovinskim okoljem in etnološkimi vsebinami, kot so prakse preživetja na območju v različnih časovnih obdobjih, kulturne povezave in družinske zgodbe lastnikov ali njihovih predhodnikov. 

 

Ker menimo, da je delo z lastniki objektov in ostalo zainteresirano (lokalno) javnostjo na terenu izrednega pomena za njihovo dojemanje vrednosti stavbne dediščine in njenih pomenov in da pri tem lahko pomagajo strokovna društva ob sodelovanju drugih strokovnih služb, smo konec julija izvedli delavnico v Kočevskih Poljanah, Občicah, na Malem Riglju in v Starih Žagah. Vodja delavnice je bil Marko Smole, stacionirani pa smo bili v Schaurovi dvorani v Kočevskih Poljanah, kjer so pred delom na terenu potekala predavanja.

 

Na tem mestu se SED zahvaljuje Občini Dolenjske Toplice in še posebej županu Jožetu Muhiču za pomoč pri organizaciji in izvedbi delavnice, Zavodu Mošnice, še posebej Maridi Černe, da nam je dal na razpolago prostor, vaški skupnosti Kočevske Poljane in predsedniku Igorju Mavsarju, DPŽ Dolenjske Toplice ter še posebej Mileni Urbančič in Faniki Avguštin, Urošu Mavsarju ter nenazadnje vsem vaščankam in vaščanom teh štirih vasi za vso pomoč.

 

PRIMOŽ PRIMEC, SED 

Oglejte si tudi