Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Policijska preiskava: Neznanec je fotografiral otroke

Tik pred novoletnimi počitnicami so v Dolenjskih Toplicah opazili neznanega voznika, ki naj bi ogovarjal otroke.

Policija potrjuje, da je glede primera potekala preiskava. “S strani občanov smo prejeli prijavo, da naj bi neznani voznik nagovarjal otroke in takoj začeli s policijsko preiskavo,” pove komandir Policijske postaje Dolenjske Toplice Milan Leskovar. Policisti so ugotovili, da neznanec otrok sicer ni nagovarjal, jih je pa na območju osnovne šole fotografiral, kar so policistom povedale priče. V času počitnic neznanca več ni bilo opaziti, ravno tako ne s ponovnim začetkom pouka na osnovni šoli. “Dolžnost nam seveda nalaga, da vsako prijavo jemljemo skrajno resno. Res pa je tudi, da ni vsak neznanec v avtomobilu, ki bi fotografiral ali otroke kaj vprašal, kar pedofil,” pri tem poudari komandir Leskovar.

 

Z otrokom se večkrat pogovorite

O takih situacijah se je z otroki potrebno pogovarjati. Otrokom mora biti jasno, da ne smejo vstopati v tuja vozila, ne prejemati daril neznanih oseb, in ne glede na karšne koli obljube, slediti neznanim osebam. "Otroci se morajo naučiti, da se v takšnih primerih ponudb zoperstavijo z odločnim NE.  V nadaljevanju  priporočamo, da TAKOJ pristopijo do najbližje odrasle osebe ali policista in povedo o dogodku in da se na ta način pridobi čem več informacij na podlagi katerih lahko policija konkretizira svoje aktivnosti. Odgovornost odraslih pa je, da otroku prisluhnejo, po potrebi zaščitijo in pomagajo po najboljših močeh (npr. pokliče policijo na 113, za zaščito otroka sodelujejo v nadaljnjih postopkih ...)," svetujejo na policiji.

Dezinformacije povzročajo paniko

Policisti opozarjajo tudi, da se pogosto srečujejo z dezinformacijami, z informacijami, ki potekajo po načelu od osebe do osebe ali komentiranje dogodkov, ki niso preverjeni. "Takšne informacije ali njihovo širjenje med ljudmi povzročajo paniko, negotovost in strah. Pomembno je, da se takoj obvesti policijo na številko 113, četudi osebe (ali njihovi najbljižji) niso neposredno udeležene in se ob prijavi to tudi pojasni. Ostale okoliščine bodo preverili policisti."

 

Trčil in pobegnil

Decembra in januarja do zaključka redakcije so policisti PP Dolenjske Toplice na območju občine obravnavali zalezovanje po mobilnem telefonu, tatvino iz garderobne omarice v Wellness centru Balnea, tatvino na Selih, tatvino konjske opreme v Kočevskih Poljanah, tatvijo odpadne pločevine v ZRC Dolenjske Toplice, obravnavali pa so tudi prometno nesrečo s pobegom, ko je voznik zaradi neravilnega premika z vozilom trčil v parkiran avtomobil občana. Storilca so policisti odkrili in zoper njega sprožili postopek. 

Oglejte si tudi