Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Učna pot

TOPLIČKOVA UČNA POT POČASI DOBIVA SVOJO KONČNO PODOBO

V mesecu maju smo zavihali svoje rokave in veliko postorili za to, da Topličkova učna pot dobiva svojo končno podobo. Takoj po prvomajskih praznikih smo postavili kozolčke za informativne table. Kozolčke je izdelal Roles d.o.o, podstavke za kozolčke Bencinski servis, Ključavničarstvo, Kovinoplastika Avgust Bučar s. p., informativne table pa Mizarstvo Celič. Napise so nam lasersko natisnili v Srednji gradbeni in lesarski šoli v Šolskem centru Novo mesto. Na prvi točki učne poti smo ustvarili talne poslikave starih in pozabljenih iger ter nekaj primerov sodobne pedagogike. Barve za poslikavo nam je  dal CGP Novo mesto.

Na ekološki točki bomo postavili eko igrico z električnimi krogi, ki jo je izdelal Jože Hrovat.

Na točki Čutna pot lahko požgečkamo naše podplate na različnih podlagah, ki jih najdemo v  lesenem okvirju, ki so ga izdelali v Omoriki d. o. o.. Na šolskem vrtu se lahko poigramo z učnimi kvadri (Mizarstvo Celič, Priografija Pureber) in prikazom visoke grede (Ključavničarstvo Jože Počervina s. p., Splošno kleparstvo Šobar Aleš s.p.). Makete starih bivališč so izdelali učenci 6. in 7. razredov. Kinetično energijo lahko raziskujete na izdelani dvojni klančini (Peter Kutnar). Na gozdni točki bomo raziskovali drevesne vrste na učnih kockah ter živalske sledi in letnice dreves (kocke - Tomaž Pelko, vžiganje v les - Pirografija Pureber, les - Anton Avguštin). Pripravili smo zeliščni skalnjak, kjer boste lahko ugotavljali uporabnost in zdravilnost rastlin. Podatki bodo natisnjeni na lesenih tablicah, ki so jih izdelali pri Lesni galanteriji Drago Fink s.p. in EVOSTILu, Stane Bukovec. GRAD - TOP gradbeništvo in prevozništvo, Dol. Toplice, d.o.o, je poskrbel za dostavo potrebnih skal, ki krasijo skalnjak.

Tik pred koncem učne poti pa se boste lahko pomerili v partiji šaha. Za izdelavo lesenih figuric nam je les priskrbel Zdravko Vidic, iz njega pa je unikatne figure izdelal Anton Zupančič iz Rumanje vase.

 

Na Topličkovi učni poti vsebine raziskujete lahko troplastno. Informacije so za vsako točko podane podane na informativnih tablah, osnovne informacije boste lahko dobili na pozdravni trojni tabli, kjer se prikazan tudi zemljevid učne poti, ki ga je pripravil Biro CES d. o. o..  Pri Grafiki Špes & co. pa so pripravljeno vsebino dokumentov pretvorili v ustrezen format za tiskanje. Na vsaki točki lahko vsebine raziskujete s pripravljenimi prikazi in učili, vse skupaj pa nadgradite z vsebinami iz spremljajoče brošure, kjer so vsebine podkrepljene še teoretično in z zahtevnimi nalogami in namigi. Vsebino informativnih tabel in brošure smo pripravili učitelji, člani tima Prednostna naloga šole. Tiskarna Alfagraf je brošure donatorsko natisnila.

 

Prav je, da se na tem mestu pohvali vse učence, od prvega do devetega razreda, ki so na svoj način prispevali k postavitvi učne poti preko dnevov dejavnosti, aktivnosti med poukom, aktivnosti med podaljšanim bivanjem, v času jutranjega varstva ali varstva vozačev.

 

Pri vsebini in postavitvi učne poti so sodelovali:

Postavitev informativnih tabel: Brane Fabijan, hišnika Branko Šenica in Franci Fink, mag. Urška Bučar, prof., Špela Mrvar, prof., Liljana Klobučar, dipl. vzg., ravnateljica Maja Bobnar, prof..

Zgodovina: Marija Murn, prof.

Drevesna učna pot: Rosana Dular, prof., Helena Jordan, prof.

Igrali smo se: Liljana Klobučar, dipl. vzg., mag. Urška Bučar, prof., hišnika Branko Šenica in Franci Fink, Nina Pavlin, prof., Marija Pirnat, dipl. vzg

Ekološki otok: Miroslava Hrovat, prof.

Čutna pot: Meta Štravs, spec. reh. ped.,  Liljana Klobučar, dipl. vzg, mag. Urška Bučar, prof., Špela Mrvar, prof.

Topličkov čebelnjak: Mihael Potočar, prof., hišnika Branko Šenica in Franci Fink

Naš šolski vrt: mag. Urška Bučar, prof.

Bivališča nekoč: Tina Hrastar, prof.

Kompostnik: Franci Ocvirk, učitelj biologije, mag. Urška Bučar, prof.

Bodi fit: mag. Urška Bučar, prof.

Po klančku dol: Petra Kutnar, prof.

Šport za zdravje: Igor Kovač, prof.

Gozd: Špela Mrvar, prof., Mihael Potočar, prof., mag. Urška Bučar, prof., Branko Šenica, Franci Fink

Zeliščni skalnjak: Helena Jordan, prof., Nada Medle, prof., Tatjana Malenšek, dipl. vzg., Milena Roglič, pom. vzg.

 

Do konca maja bo učna pot izdelana. V tej fazi se zahvaljujemo še vsem tistim, ki ste darovali finančna sredstva: ŠOLA ZDRAVJA in Marjan Ogorevc z donacijo prispevkov s predavanj, Klemen Gril, Bušinec, Pagras d. o. o., RICH Computers.

 

Otvoritev učne poti bo predvidoma 23. junija na zaključni prireditvi šole in bo zdravo in športno obarvana. Za pogostitev bodo poskrbeli Gostišče OŠTARIJA in Gostišče Kolesar. Na otvoritev ste vljudno vabljeni vsi otroci, njihovi družinski člani, vsi donatorji, vsi občani in občanke.

 

Želimo si, da boste Topličkovo učno pot uporabljali učno, varno in da boste pri tem s svojim ravnanjem cenili ves trud učiteljev, učencev, administrativni kader in vseh tistih, ki so donirali materialna in finančna sredstva. Naj učna pot zaživi in naj nam bo v ponos in veselje dolgo časa.

 

mag. Urška Bučar, vodja prednostne naloge

Oglejte si tudi