Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
4°C
JUTRI
15°C
3°C
Oceni objavo

Matematično tekmovanje 2015

Konec aprila se je zaključilo matematično tekmovanje na vseh treh stopnjah. Glavni cilj tekmovanja je učencem vzbuditi zanimanje in veselje za matematiko, skratka poskrbeti za popularizacijo matematike med mladimi. Ostali cilji pa so: primerjanje znanja med učenci, širjenje in poglabljanje znanj, odkrivanje in spodbujanje za matematiko nadarjenih učencev. Tekmovanje organizira Društvo matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, vodja pa je učitelj matematike na šoli – pri nas sem to že vrsto let Helena Jordan.   

Iz števila prijavljenih učencev je razvidno, da imamo kar veliko matematično uspešnih učencev. Na šolskem tekmovanju, ki je bilo 19. marca,  je sodelovalo 159 tekmovalcev od 1. do 9. razreda. Potekalo je na šoli, za učence 7. razreda pa v Seči, kjer so bili v šoli v naravi. Udeležili so se ga lahko vsi učenci, ki so želeli reševati malo zahtevnejše matematične probleme. Prva stopnja tekmovanja vsebuje le naloge Kenguru, učenci le obkrožijo izbrani pravilni odgovor. Ostali nivoji pa vsebujejo klasične matematične naloge z vsemi postopki in dokazi.

Na šolskem tekmovanju je  62 učencev osvojilo bronasto Vegovo priznanje. Najuspešnejši matematiki po posameznih razredih pa so: 

1.razred: Tekmovali so vsi učenci, priznanja jih je osvojilo 12: Anja Janežič, Nina Janežič, Lev Pavlin, Mark Sajevec, Daris Sinanović , Tadej Ban, Maj Gimpelj, Klara Kastelic, Nuša Špelič, Rok Špelko, Tian Štangelj in Jakob Zgonc.

2. razred: Tekmovalo je 17 učencev, priznanja jih je osvojilo sedem: Maša Čuk, Brina Peterlin, Lana Škedelj, Žana Tekavčič, Dominik Tomašič, Alen Tomažin in Žan Vrtar

3. razred:  Tekmovalcev je bilo 21, osvojenih priznanj pa osem: Nuša Derganc, Špela Gril, Jaša Pavlin, Petja Markovič, Andraž Matoš, Nejc Pečjak, Lana Razboršek in Živa Zgonc.

4. razred: Sodelovalo je 18 tekmovalcev, deset jih je osvojilo priznanje: Zara Avsec, Krištof Bučar, Luka Čuk, Pia Fink, Aljaž Gorše, Lovro Rončević, Jan Tisovec, Marko Topić, Aljaž Vovk in Andraž Vrtar.

5. razred: Tekmovalcev je bilo 17, priznanj pa sedem: Tin Andrić, Ita Ćatović, Pia Janko, Patricija Može, Luka Pršina, Peter Pršina in Maks Umek.

6. razred: Sodelovalo je deset tekmovalcev, trije so osvojili priznanja: Gregor Bučar, Tjaša Turk in Zala Vidic.

7. razred: Sodelovalo je 13 tekmovalcev, osvojili so štiri priznanja: Barbara Bučar, Tjaša Gorše, Marko Janko in Barbara Kastelic.

8. razred: Sodelovalo je 13 tekmovalcev, priznanja je osvojilo pet učencev: Jan Fink, Sara Gril, Maruša Kavčič Milivojevič, Matej Šenica in Neja Turk.

9. razred: Sodelovalo je 14 tekmovalcev, priznanja jih je  osvojilo šest: Valentina Bojanec, Jan Cimermančič, Anja Kump, Valentina Umek, Hana Vidic in Maja Vukmanović.

 

Učenci od 7. do 9. razreda, ki so imeli najboljše rezultate, so se uvrstili na področno tekmovanje za srebrno Vegovo priznanje, ki je bilo 1. aprila na OŠ Vavta vas. Sodelovalo je 13 tekmovalcev iz naše šole, priznanja pa  je osvojilo devet učencev, kar je zelo veliko. To so: Tjaša Gorše in Barbara Kastelic iz 7. razreda, Sara Gril, Maruša Kavčič Milivojevič in Matej Šenica iz 8. razreda ter Hana Vidic, Valentina Umek, Valentina Bojanec in Jan Cimermančič iz 9. razreda.

Izmed teh tekmovalcev je le Hani Vidic uspela uvrstitev na najvišji nivo tekmovanja – državno tekmovanje za zlato Vegovo priznanje. Potekalo je 18. aprila na OŠ Jurija Dalmatina Krško. Izmed 234 tekmovalcev je bila na 22. mestu. Osvojila je zlato Vegovo priznanje. Tako je strnila svoje vtise: "V letošnjem šolskem letu sem se uvrstila na področno matematično tekmovanje, kjer sem se z odličnim rezultatom, edina iz naše šole, uvrstila tudi na državno matematično tekmovanje. Takih rezultatov ni mogoče doseči brez trdega dela, zato sem se za tekmovanje zelo pripravljala. Od svoje mentorice Helene Jordan sem dobila vaje, katerim sem namenila veliko prostega časa. Niso bile enostavne, zato mi je pri reševanju veliko pomagala. Za pripravo na tekmovanje sem namenila tudi cel dan pred tekmovanjem, ko sem še posebej trdo delala, saj se je tekmovanje hitro bližalo. In končno je prišel dan tekmovanja, kjer sem kljub živčnosti dala vse od sebe in tako dosegla zlato Vegovo priznanje iz matematike.

Zaradi visokih rezultatov na mednarodnem matematičnem Kenguruju v vseh letih šolanja je Hana Vidic dobitnica priznanja diamantni kenguru.

 

Za vsa priznanja vsem iskrene čestitke.

 

HELENA JORDAN, prof.,

vodja tekmovanja

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi